Arena Essä Längre texter i gränslandet mellan forskning, journalistik och idédebatt – varje torsdag. I morgon är det premiär för Arena Essä, Dagens Arenas och tankesmedjan Arena Idés gemensamma satsning.  

  • Vad är tanken med satsningen på essäer, German Bender, redaktör och programchef på Arena Idé?

– Jag vill göra en essäsida på nätet, som ger skribenter och läsare möjlighet att fördjupa sig på ett annat sätt än i en ledar- eller debattartikel. Nu när inte ens Svenska Akademien förmår hålla en seriös samtalston är behovet större än någonsin. Lustigt nog publicerar vi våra essäer på torsdagar, samma dag som Akademiens sammanträden.

Varför gör ni den här satsningen?
– Vi tror att det behövs en ny arena för djupare diskussioner om politik, kultur och samhällsfrågor. För några sedan hette det att långa texter inte hade någon framtid på nätet, men nu märker vi att intresset bland läsarna har ökat enormt och alla stora medier både i Sverige och internationellt satsar på långläsning.

Vad kan läsarna förvänta sig?
– Långa, välskrivna och matiga texter om alla möjliga ämnen. Gärna med oväntade kopplingar, nya perspektiv och internationella utblickar. Ambitionen är att essäerna ska gå på djupet och väcka nya tankar hos läsaren. Vi kommer inte ha fasta skribenter, utan bjuda på en blandning av tunga etablerade namn och nya röster. Det blir forskare, journalister, utredare och debattörer.

Har du någon dröm-skribent du skulle vilja se i Arena Essä?

– De första skribenterna är väldigt spännande, bland annat den världsledande amerikanska statsvetaren Sheri Berman och den London-baserade svenska journalisten Katrine Marçal. Några andra jag kan nämna är poeterna Aase Berg och Athena Farrokhzad, statsvetaren Marie Demker och dramatikern Stina Oscarson. Sen har vi andra texter på gång av flera tunga skribenter som jag inte kan avslöja än. Om man inte vill missa något kan man följa oss på Facebook och anmäla sig till Dagens Arenas nyhetsbrev.

De första essäerna publiceras i morgon, här på Dagens Arena.