Foto: LO/Arbetsmiljöverket

Löneskillnader På grund av deltidsarbete blir den faktiska snittlönen för arbetarkvinnor betydligt lägre än de officiella siffrorna. Det visar nya siffror som LO tagit fram.

LO har gjort en bearbetning av SCB:s lönestatistik för att ta reda på hur mycket kvinnor i arbetaryrken förlorar på att arbeta deltid. Siffrorna visar att snittlönen för en arbetarkvinna ligger på 29 000 kronor i månaden. Men eftersom endast 4 av 10 har en heltidsanställning hamnar det faktiska snittet på 23 780 kronor. 

Ofrivillig deltid

Det innebär alltså att den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor blir över 5 000 kronor lägre än den skulle varit om alla arbetade deltid.

– Vad man faktiskt får i plånboken spelar roll. Den politiska debatten utgår från att alla arbetar heltid. Så är det inte. Många, framför allt kvinnor jobbar ofrivillig deltid. Den politiska debatten borde dels utgå från detta faktum, dels sträva efter att förändra det, säger LO:s Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Måste erbjuda heltid

Situationen för den här gruppen är extra tuff just nu menar Gideonsson. 

– Många, inte minst LO-förbundens medlemmar, har just nu en extremt pressad ekonomi. Många lever utan marginaler. Boendekostnader och fortsatt höga matpriser gröper stora hål i medlemmarnas plånböcker. Arbetsgivare måste börja erbjuda heltidstjänster.

Tungt arbete

LO påpekar att de flesta kvinnor  som jobbar deltid gör det för att heltid inte erbjuds. Men det finns också de som inte orkar jobba heltid för att arbetet är för fysiskt eller psykiskt tungt. På det området måste arbetsgivarna också ta ansvar, enligt Gideonsson. 

– Arbetslivet måste anpassas så att det är möjligt att arbeta heltid. Att påstå att kvinnor väljer deltid är en enkel undanflykt för landets arbetsgivare. Istället borde de se till att arbetsmiljön möjliggör heltidsarbete för alla, säger hon.