“Jag vill bidra med internationella och europeiska perspektiv, och ser hon fram emot att skriva som privatperson”, säger den tidigare EU-kommissionären Malmström. 

Cecilia Malmström är statsvetaren och liberalen från Göteborg som varit EU-kommissionär, Europaminister och suttit i Europaparlamentet. Ett CV som slår det mesta.

Nu ska hon skriva krönikor en gång i månaden i Dagens Arena.

Vad gör du när du inte skriver krönikor i Dagens Arena?

– Jag gör lite olika saker. Främst är jag knuten till en amerikansk think tank, (Peterson Institute for International Economics)  PIIE. Den är baserad i Washington men jag jobbar i huvudsak från Sverige med några nedslag om året i USA.  Där leder jag en digital seminarieserie om olika aspekter på handelspolitik samt skriver om europeisk politik, transatlantiska relationer, handelspolitik m.m. Jag är också knuten till Lindholmen Science Park i Göteborg där jag bor, och jobbar med omvärldsbevakning. Och så har jag en del undervisning på universitet och institut runt omkring i världen.

Vad ser du mest fram emot med att bli krönikör hos oss då?

– Efter alla år då jag företrätt ett parti eller en europeisk institution är det spännande att få tycka helt fritt  som en helt vanlig privatperson. Jag ser fram emot att bidra till debatten och tycker att Dagens Arena fyller en viktig funktion som breddar och fördjupar perspektiven på ett välbehövligt sätt, även om jag inte alltid håller med.

Vilka perspektiv vill du bidra med som krönikör på Dagens Arena? 

– Jag hoppas främst kunna bidra med ett europeiskt och internationellt perspektiv med lite utblickar bortanför den svenska debatten.