Bild: Flickr/ skampy

Företag erbjuder rutavdrag för kemtvätt, personlig tränare och biobesök. Det finns flera tveksamma avdrag i rutavdragets spår.

Rutavdrag för barnkalas och bartender. SVT ABC:s granskning av rutavdrag har satt fokus på den mängd av möjliga avdrag som tillkommit sedan rutavdraget infördes. Enligt det besked Skatteverket gav SVT var avdrag för barnkalas inte i enlighet med regelverket, medan avdrag för en bartender kan ske.

Det finns dock en mängd olika tjänsteföretag som marknadsför sig genom att berätta att man kan göra rutavdrag för det man köper. Sedan tidigare har Skatteverket klargjort att rutavdrag godkänns för till exempel putsning av silverbestick, mossbekämpning och poolrengörning.

Men det finns också företag som, i likhet med dem som erbjuder barnkalas och bartenders, erbjuder mer tveksamma möjligheter till avdrag. Ett företag i Stockholmsområdet erbjuder kemtvätt i samband med att lägenheten städas. Ett annat företag erbjuder både personlig tränare och biobesök som ett tillvalspaket till personer som har hemtjänst.
– Kemtvätt ingår inte. Man får göra avdrag för underhåll och rengöring av textilier i bostaden. Så den arbetskostnaden måste de ta bort från fakturan, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

Vad gäller personlig tränare och biobesök är regelverket inte lika. Grundregeln är att tjänsten ska utföras i hemmet, men samtidigt finns det andra regler som säger att man kan gå ut på en promenad som ett led i att en person får hjälp med tvättning och påklädning. Enligt Pia Blank Thörnroos är det ännu inte någon fråga som har ställts till Skatteverket.

Att avdrag för läxhjälp nu sannolikt kommer att tillåtas leder till nya gråzoner i regelverket. Personlig tränare har inte tidigare varit tillåtet för barn, men nu öppnas möjlighet att anlita en privatlärare för barn högre upp i åldrarna.

Om nu eleverna kommer kunna ha privatlektioner, kan det då innebära att barnen också kan ta lektioner från en personlig tränare?
– Spontant kan man säga nej, för det är inte skolarbete på det sättet att en personlig tränare ska ingå i det. Nu har de här reglerna inte trätt i kraft än och det kan säkert bli en fråga som uppstår i framtiden för ungdomar som har specialinriktningar på sin utbildning. Men den gränsdragningsproblematiken har vi inte ens börjat med än, säger Pia Blank Thörnroos.

Ett företag erbjuder chokladprovning, hur ser Skatteverket på det?
– Eftersom det har varit så mycket bråk om bartendern de senaste dagarna så har vi just pratat om choklad- och vinprovning. Vi har kommit fram till att eftersom det är event med personer som har specialistkunskaper så är man så långt bort från grundtanken med rutavdrag att Skatteverket inte kan godkänna det.