Bild: Flickr/Johnny Söderbergs nya

Erik Almqvist försvinner – men även Kent Ekeroth måste förstås avgå.

Det känns inte som att det var ett dugg länge sedan, när jag skrev en första nyhet om det som hände när Soran Ismail träffade ett antal sverigedemokrater på Kungsgatan och tumult uppstod. Det blev livat även då, det var precis innan valet 2010, men eftersom vi inte hade hela bilden dokumenterad kunde vi inte göra så mycket mer än vi gjorde.

Nu har hela bilden kommit fram, tack vare ett fantastiskt avslöjande från Expressens David Baas och Christian Holmén, där en avgörande del är att de naglar fast Almqvist som lögnare innan de visar att de har bildbevis. Ett klassiskt journalistiskt knep.

Konsekvensen blir brutal: Erik Almqvist tvingas lämna sin position som partiets ekonomisk-politiska talesperson. Han tvingas lämna sin plats i partiets verkställande utskott. Han tvingas lämna sin plats i partistyrelsen. Och han uppmanas att ”allvarligt tänka över” om han kan sitta kvar i riksdagen.

För Sverigedemokraterna som parti är det en fullständig katastrof. Erik Almqvist har inom partiets sett som Jimmie Åkessons kronprins och han har ansetts vara en av få som kan axla en ledande roll där man måste vinna folks gillande. Nu är det kört.

Almqvist är också en av grundpelarna i det bygge som är Sverigedemokraterna. Den innersta kärnan är mycket liten och när Almqvist försvinner tappar partiet en av sina viktigaste kuggar.

Vad värre är: Problemen har förstås bara börjat för Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth är med i hela klippet och filmar alltihop. Han har medvetet ljugit och fört inte bara partimedlemmarna inom SD bakom ljuset. Han har också ljugit för journalister och i sin offentliga kommunikation om vad som hände. Han har bidragit, genom att låta sin film klippas om och spridas, till att få folk att via Sverigedemokraternas officiella youtubekonto få en lögnaktig bild av vad som incidenten.

Kent Ekeroth kan inte sitta kvar om inte Erik Almqvist kan det. Det är uppenbart.

Det är alltså partiet Sverigedemokraterna som sprider denna manipulerade version av det inträffade, via sina officiella kanaler, och klippet ligger kvar på youtube i skrivande stund.

Sannolikt är det redigerat av pressekreteraren Eric Myrin. Det är inget jag är säker på, men han är den som oftast står för det arbetet och klipper ihop det mesta som partiet kommunicerar ut. I så fall har också han känt till lögnerna och medvetet bidragit till att sprida en falsk bild. Till medlemmarna, till journalisterna och till väljarna. Eric Myrin kan i så fall inte heller sitta kvar. (Uppdatering: Myrin själv dementerar att han redigerat klippet. Han säger också att han inte vet vem som klippt det, att han inte sett råmaterialet och att han inte har någon aning om vem som kan ha laddat upp det på Sverigedemokraternas youtubekanal.)

Allt pekar också på att Jimmie Åkesson har varit informerad. Det är han i princip alltid. Liksom Björn Söder. Och är de inte informerade är det ett ännu tydligare bevis på varför Kent Ekeroth måste avgå. Han har i så fall undanhållit sanningen för sin partiledning trots att han vet att det kommer att leda till enorm skada för partiet.

Det är ingen bra dag för Sverigedemokraterna. Att införa nolltolerans mot rasism i ett rasistiskt parti var att påbörja en självstympning som blir svår att överleva.