ANALYS. Moderaterna tappar bland tjänstemännen. SD går framåt bland LO-väljarna. SCB-mätningen är dock dystra nyheter för allianspartierna.

Skulle det vara val i maj skulle S, MP och V tillsammans få 50,3 procent av rösterna. Det stod klart när SCB publicerade den stora partisympatiundersökningen på tisdagen. Sammanlagt är det 6,7 procentenheter mer än vad de rödgröna partierna fick i riksdagsvalet 2010.

Kristdemokraterna hamnar samtidigt under riksdagsspärren medan Centerpartiet klarar den med en knapp marginal på 4,2 procent.

Står sig resultatet har de rödgröna partierna en tryggad majoritet, samtidigt som SD inte kommer att kunna inta en vågmästarroll. Värt att notera är dock att de rödgröna partiernas majoritet var större våren 2012, när man fick 51,2 procent av rösterna.

M rasar
Moderaterna gör sin sämsta mätning sedan våren 2010. Jämfört med valet 2010 har M tappat 3,2 procentenheter. Den högsta noteringen gjorde M i novembermätningen 2011, 33,4 procent. Det sammanföll också med den mer intensiva delen av Socialdemokraternas Juholtkris. Sedan dess har M tappat för varje mätning och sedan höstens mätning har M tappat ytterligare 1,2 procentenheter.

Mörkt för alliansen
Sammantaget blir läget allt dystrare för allianspartierna. KD har inte kommit över riksdagsspärren sedan november 2010. Den enda åldersgrupp där fler än fyra procent lägger sin röst på KD är den med personer som är 75 år och äldre.

Mycket ljusare är det inte för Centerpartiet. Partiet klarar sig knappt över riksdagsspärren med 4,2 procent. Det är samtidigt en bottennotering för C. Bara i åldersgrupperna 65–74 år och 75 år och äldre klarar sig partiet över fyraprocentsspärren. C tappar just nu väljare till alla partier utom KD och SD.

Vänstervind bland tjänstemän
S, V och MP får tillsammans stöd från 54 procent av TCO-väljarna. I sig skulle det inte vara något ovanligt om man tittade på LO-gruppen (då skulle S få egen majoritet). Men bland TCO-väljare är det inte någon vanlig företeelse.

Tilläggas kan att de rödgröna partierna samlar 49,2 procent av Saco-medlemmarnas stöd.

SD framåt bland LO-väljare
Även om Socialdemokraterna har en stabil majoritet bland LO-väljarna växer sig samtidigt Sverigedemokraterna starkare. I novembermätningen 2010 (den första mätning då SD registrerades) gav 6,1 procent av LO:s manliga medlemmar sitt stöd till SD. I majmätningen var den siffran 11,3 procent. Bland LO-kvinnorna har SD gått från 3,7 procent 2010 till 5,3 procent våren 2013.

Vad mer borde vi ta upp? Mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se.