Vid årsskiftet kommer cirka 5 000 svenskar att ha utförsäkrats två gånger från sjukförsäkringen. Det är en följd av regeringens nya sjukregler som infördes 2008, skriver TT. 

I år kommer drygt 3 000 personer att utförsäkras för andra gången. Tillsammans med de 2 066 personer som utförsäkrades i fjol har mer än 5 000 personer passerat den bortre gränsen i sjukförsäkringen två gånger. Drygt 70 procent av dem som utförsäkrades en andra gång 2012 återvände till Försäkringskassan. Andelen återvändare är därmed högre än bland dem som utförsäkrats en gång, där ungefär hälften återvänder.

När alliansregeringen införde de nya sjukreglerna var tanken att personerna skulle ha rehabiliterats och fått jobb innan de nådde den bortre tidsgränsen. Men majoriteten kommer nu i stället att påbörja en tredje omgång i den nya sjukförsäkringen.

Försäkringskassan ska nu titta närmare på varför andelen återvändare är högre bland de som utförsäkrats två gånger.

– Vi behöver mer kunskap om vilka de är och vilket stöd de fått. Det måste ju upplevas som relativt meningslöst att gå flera varv i sjukförsäkringen, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan, till TT.

Läs mer: “Fler behöver rehabilitering”