Foto: Johanna Senneby
Foto: Johanna Senneby

Allt fler människor på flykt tar sig genom Balkan till Europa. Denna vecka kommer Dagens Arena berätta om några av dem som är på väg hit.

”Är det sant att Sverige stängt gränsen?”

Beslutet om Sveriges gränskontroller och ett rykte om stängda gränser har nått fem unga afghanska killar vid det inofficiella flyktinglägret i Idomeni i Grekland. De har fått ett mål mat, lite vila och ska precis passera gränsen till Makedonien.

Allt fler människor tvingas fly över Balkan. I år har nästan 694 000 människor tagit sig till Grekland. Ett fåtal åker vidare till Italien men de allra flesta fortsätter via Makedonien och Serbien till Kroatien för att sedan fortsätta mot slutmålet. Detta är Balkanrutten.

Det är utmattade människor man möter. Också glada och lättade över att ha klarat resan så här långt. Men oron för hur lång tid resan kommer ta, vilken väg de ska åka, vad ett lämnat fingeravtryck kan innebära, vilka länder som reser stängsel, vilka som stänger gränser och rädsla för polisens våld, att bli rånad och lurad, är ständigt närvarande.

Det smäller i Paris. Människor längs flyktvägen får samtal från oroliga släktingar och vänner. Som berättar vad som hänt. Säger att de ska vara uppmärksamma. Akta sig för rasistiska attacker.

Men de är fast övertygade att ta sig till Europa. Siktet är inställt på Tyskland, Sverige, Nederländerna. De ska jobba. Få nya liv. Deras barn studera, vara i säkerhet. I ena stunden är man varm av deras hoppfulla och sprudlande ögon.

Nästa stund kommer frågorna om vad folk i Sverige tycker om dem, om de är välkomna, om det finns jobb, bostad. Om många kan engelska så de kan få nya vänner. ”Vart skulle du åkt?”.

Detta är de lyckligt lottade.

De allra fattigaste, främst unga män från Afghanistan, är på grund av de höga priserna och osäkerheten i att resa över Medelhavet lämnade att ta rutten genom norra Turkiet och Bulgarien till Serbien. En flera månader lång vandring.

Det är långt ifrån lika många som tar denna rutt, mellan 200 och 300 per dag räknar man med. Deras första anhalt i Serbien är Dimitrovgrad. I en gammal militäranläggning tas de omhand av poliser. Endast ett fåtal volontärer är på plats, och det på nåder.

Efter en timmes föreläsning av polisbefälet om hur de hanterar infektioner för att sjukdomar inte ska ”endanger the city”, hur strukturerat de skiljer på syrier och afghaner, hur förskonade de som kommer är från våld både vid bulgariska gränsen och i hans läger, kommer fyra afghanska killar gående. En haltar, en annan har rivsår i ansiktet.

Ett tjugotal killar sitter utanför lägrets staket. I princip alla har blivit misshandlade av bulgarisk polis, fått polishundar skickade efter sig, blivit rånade. De har inga pengar kvar till bussen som ska ta dem till Belgrad – där de ska möta sin smugglare.

Den här veckan kommer Dagens Arena berätta om några av de människor som är på väg till oss. Vi rapporterar från gränserna mellan Grekland, Makedonien, Bulgarien, Serbien och Kroatien.

Dagens Arenas reporter Johanna Senneby har rest tillsammans med en delegation från vänsterns grupp i Europaparlamentet. Dagens Arena har stått för alla omkostnader förutom den hyrda bilen.