Bilden är tagen i Presevo, Serbien, några dagar innan händelsen. Bild: Johanna Senneby
Bilden är tagen i Presevo, Serbien, några dagar innan händelsen. Bild: Johanna Senneby

Hundratals flyktingar är fast i ingenmansland efter Balkanländernas besked om att bara släppa igenom personer från Syrien, Irak och Afghanistan. “Man spelar smugglarna i händerna”, säger Fredrik Sperling, UNHCR.

Sedan i torsdags släpper Balkanländerna bara igenom flyktingar som kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. Hundratals flyktingar har lämnats utan någonstans att ta vägen, främst vid gränderna mellan Makedonien, Serbien och Kroatien, rapporterar Reuters.

– De kommer varken framåt eller tillbaka. Det är ohållbart ur en humanitär, laglig och säkerhetsaspekt, säger Fredrik Sperling, pressekreterare UNHCR Nordeuropa.

Exakt hur många personer som är fast vid eller utanför ländernas transitläger, där gränsövergången i vanliga fall sker, är svårt att säga. Men enligt UNHCR:s statistik befann sig drygt 16 000 flyktingar i området under gårdagen. 8 till 9 procent av dem är människor som flyr från främst Somalia och Pakistan.

Källa: UNHCR
Källa: UNHCR

– De riskerar att bli fast i ett ingenmansland. Det skapar också en dominoeffekt som gör att gränserna blir svårare att ta sig igenom eftersom många samlas på ställen där mottagningsförhållandena inte räcker till, säger Fredrik Sperling.

UNHCR uppmanar EU och Balkanländerna att leva upp till åtagandena i det 17-punktsprogram som de kommit överens om. Det handlar bland annat om att alla flyktingar ska bli behandlade på ett humant sätt utmed hela västra Balkan.

Fredrik Sparling anser att det är omöjligt att säga vad som nu kommer ske med de drygt tusen flyktingar som nu inte tillåts passera Balkanländernas gränser.

– Det finns en risk att de hittar andra, farligare vägar. De kan ge sig ut i skog och mark där det inte finns ordnade gränspassager eller några vägar alls. De kan också bli mer utlämnade till smugglare, detta spelar människosmugglarna rakt i händerna, säger Fredrik Sperling.