Med dagens takt kommer det att dröja 60 år innan vi får ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det är hög tid för S att ta ställning för en delad av föräldraförsäkring, skriver fem socialdemokrater.

I slutet av maj samlas socialdemokrater från hela landet för partikongress i Västerås. Där kommer Socialdemokraterna att vässa sin politik för framtidens jobb. År 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU.

En nyckel till framtidens jobb och en bättre fungerande och jämställd arbetsmarknad är individualiserad föräldraförsäkring.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti som i sitt partiprogram slår fast att män och kvinnor ska ha lika rätt och lika ansvar såväl i yrkeslivet som i familjelivet. Målet är ett jämlikt och jämställt samhälle. Politik för en högre sysselsättningsgrad bland kvinnor och för en jämställd arbetsmarknad är förutsättningar för att nå dit. En individualisering av föräldraförsäkringen är en självklar del i det arbetet.

På grund av strukturer och normer tar kvinnor i dag ut 76 procent av föräldraledigheten. Män tar ut 24 procent. Det ojämställda uttaget cementerar kvinnors obetalda hemarbete, leder till minskade karriärmöjligheter, sämre löneutveckling och att kvinnor i högre utsträckning än män arbetar deltid. Hela nio av tio som arbetar deltid är kvinnor.

Det ojämställda uttaget av föräldraledighet påverkar även uttaget av vab-dagar, den som tar ut mest föräldraledighet vabbar också mest. Ojämställdheten på arbetsmarknaden innebär att en kvinna under en livstid i genomsnitt tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än en man. På sikt innebär det också att kvinnor får lägre pensioner.

I dag går huvuddelen av föräldraförsäkringen till familjen, inte till den enskilde föräldern. Det strider mot grundprincipen i socialförsäkringarna, att försäkringarna ska vara individbaserade. Den principen har varit och är central för ökad jämställdhet.

Dagens föräldraförsäkring kom till 1974. Undantaget i den, från principen om att försäkringen ska gå till den enskilde, beror sannolikt på den mer konservativa syn på familjen som rådde då. Hade föräldraförsäkringen införts i dag hade den utan tvekan varit individuellt utformad.

Föräldraförsäkringen omfattar 16 månader. Två månader av dessa är reserverade till varje vårdnadshavare. Att reservera fler månader är den enda metod som påverkat uttaget i föräldraförsäkringen i mer jämställd riktning. Männens uttag ökade markant år 1995 och 2002, då första respektive andra pappamånaden infördes.

Den jämställdhetsbonus som alliansregeringen införde 2008 har inte lett till ett mer jämställt uttag. En föräldraförsäkring som reserverar hälften av dagarna till vardera föräldern kommer att leda till en markant ökning av männens uttag och är en viktig feministisk reform.

Med dagens takt kommer det att dröja ytterligare 60 år innan ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen nås. Vi är inte beredda att vänta så länge. En tredje reserverad månad som regeringen har diskuterat är ett viktigt steg på vägen men inte tillräckligt. Det är hög tid för Socialdemokraterna att tydligt ta ställning för en individualisering av föräldraförsäkringen.

Det är ett viktigt steg för en jämställd arbetsmarknad och en förutsättning för framtidens jobb.

Sara Mellander, ordförande Avantgarde Unga S-kvinnor Skåne
Carina Svensson, vice ordförande Socialdemokraterna Malmö och kongressombud Skåne
Hillevi Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot, Malmö
Inger Nilsson, ordförande S- Kvinnor Skåne
Sofia Hedén, ledamot i kommunstyrelsen Malmö och kongressombud Skåne