Även om biståndet till Mama Cash bör stoppas måste självklart de personer som är mest utsatta få fortsatt stöd. Det skriver EU-politiker Anna Hedh i replik till RFSU.

I min debattartikel ”Stoppa biståndspengarna till Mama Cash” förde jag fram synpunkter på att svenska staten ger medel till en organisation som driver en politisk linje att vi ska uppfatta prostitution som ett yrke som alla andra. Det har väckt flera reaktioner, bland annat från RFSU som i går svarade på mitt debattinlägg.

Kritiken till trots vidhåller jag den uppfattning som jag har framfört.

Jag anser att Mama Cash inte ska ha biståndsmedel.

Jag säger dock inte att vi inte inom ramen för biståndet ska arbeta för att nå de målgrupper som RFSU tar upp.

Men det är min övertygelse att det svenska biståndet inte ska gå till en organisation som legitimerar rätten att köpa andras kroppar. Även om RFSU väljer att bortse från den delen av verkligheten gör inte jag det.

Jag ser det som ytterst problematiskt att det inom det svenska biståndet nu endast verkar finnas en organisation som riktar sig till utsatta kvinnor världen runt. Och att vi därför ska bortse från att denna organisation offentligt driver en linje som i princip legitimerar främst mäns rätt att köpa kroppar.

RFSU tar upp det arbete som Mama Cash gör gentemot lesbiska, kvinnor som tvingas att sälja sina kroppar och transpersoner. Är då Mama Cash den enda organisationen i världen som genomför det viktiga arbetet?

Jag tror inte det. De interna regler som styr svenskt bistånd gällande uppföljning har lett till att vi har svårt att direkt bidra till de mest utsattas möjlighet att organisera sig. Det är i sig ett problem som måste hanteras.

Den reaktion som min artikel har väckt visar på att vi åter måste fundera igenom vilken etik och vilka normer som ska ligga till grund för det svenska biståndet.

Vi ska stötta verksamhet som går till de mest utsatta.
Vi ska stötta de reella gräsrotsrörelserna.

Men vi ska inte gynna organisationer som propagerar för rätten och legitimiteten att köpa dessa mest utsattas kroppar. Därför ska de medel som går till Mama Cash stoppas utan att de som är mest utsatta mister sitt stöd.

Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)