Bild: Anders Löwdin/FlickrBild: Anders Löwdin/Flickr

Socialdemokraterna inför kavajförbud

Dela

Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder. I stället bör de använda ”glada färger” och kavla upp ärmarna.

Det senaste året har Moderaterna och Socialdemokraterna ofta anklagats för att kopiera varandras politiska förslag. Nu ser plagierandet ut ha nått garderoben. Inför förra valet skickades ”En guide till nya moderaternas utseende” ut till Moderaternas partimedlemmar. Som en del i partiets omvandlingsprocess till de ”Nya Moderaterna” skulle moderater börja klä sig som folk. Slipsen och pärlhalsbandet fick lämnas hemma. Kavaj och dräkt skulle bara användas i undantagsfall.

Nu kommer liknande påbud från socialdemokratiskt håll. Enligt de uppgifter som Dagens Arena har tagit del av har partiets riksdagsledamöter inför en kandidatfotografering fått ett dokument från högre ort där de rekommenderas att använda ”glada färger” och ”gärna uppkavlade ärmar”, men däremot bör de undvika färgen svart och att bära kavaj.

– Va? säger den före detta ledarskribenten Barbro Hedvall förvånat när Dagens Arena ringer upp henne för en kommentar om S nya stilregler.

Barbro Hedvall gjorde under 30 års tid på Expressen och DN sig känd för att vara en ovanligt stilsäker ledarskribent. År 2008 gav hon dessutom ut boken ”Stil & politik” (Atlas) tillsammans med Göran Greider, där de från varsitt perspektiv kåserade om vilka budskap politikers kläder sänder ut. Maud Olofsson gav ”smyckomanen” ett ansikte, med sina broscher och designade halsband, konstaterade Barbro Hedvall. Olof Palme stod i sin tur för det bästa stilbrottet, enligt Göran Greider, med hans kombination av kavaj och toppluva.

– Jag är glad att jag inte ska medverka i Socialdemokraternas valarbete, säger Barbro Hedvall om partiets nya kläddirektiv.

Varför är du det? 

– Glada färger är inte alltid vackert, särskilt inte på bleka svenska människor. Att inte få ha kavaj om man normalt bär kavaj förstår jag inte heller, säger hon och fortsätter:
– Det är någon sorts hysteri där man tror att väljare vill att de valda representanterna ska vara precis som väljaren själv. Jag tycker att vi väljer människor som ska företräda oss för att fatta seriösa och viktiga beslut, och då är det inte alltid så bra med mjuka byxor och tröjor.

Göran Greider, känd för att klä sig i mjukisbyxa, t-shirt och skogshuggarskjorta, säger sig vara lika förvånad över Socialdemokraternas klädrekommendationer och kallar dem ”häpnadsväckande”. Men han tycker att det är positivt med kavajrestriktionen.

– Jag gillar egentligen inte några klädrestriktioner, det är i grunden pinsamt och löjeväckande att de skickar ut sådana. Men att det går åt det här hållet gläder mig. Jag hade nästan väntat mig att om det kom några krav skulle de vara att riksdagsledamöterna bör bära anständiga kläder, helst kavaj.  Det här är ändå ett framsteg för vänstern, säger Göran Greider.

I ”Stil och poltik” slår Barbro Hedvall fast att svart är en ”omöjlig” färg politiskt. Kanske har Socialdemokraterna fångat upp tipset till partiets medarbetare från henne?

– Det är en färg man förknippar med kultur- eller modemänniskor. Om du ständigt går klädd i helsvart som politiker tror jag inte att det är helt lyckat. Men det finns tillfällen där en svart kavaj eller jacka är det enda rätta. Man borde mer vädja till folks sunda förnuft, säger hon.

Göran Greider tror att ”glada färger” kan ha en positiv effekt på väljarna. Det visar evolutionsbiologin, säger han.

– Efter att ha forsat fram genom sexhundratusen sidor evolutionsbiologi kan jag säga att färger har effekt, det är jag helt övertygad om. Om du ser glada färger kommer det att aktivera vissa spegelneuroner och vissa muskler i ditt ansikte. Det räcker med att du ser ett smiley-märke så aktiverar det din hjärna.

Barbro Hedvall tror att de uppkavlade ärmarna har hämtats från USA och Barack Obama, som ofta fotas i stiliga skjortor med ärmarna uppkavlade.

– Han är en beundrad person som signalerar framgång och handelskraft, säger hon.

Göran Greider tror mer på att de uppkavlade ärmarna är ett ”retoriskt substiut”.

– Det är ett sätt att få riksdagsledamöterna att se ut som det arbetande folket och inte det bidragande folket. Det är ett retoriskt substitut för att de inte har någon politik, säger han.

Är Socialdemokraternas klädråd det sista beviset på att riksdagens två största partier har gått för långt när det gäller att apa efter varandra? Göran Greider och Barbro Hedvall tycker att det åtminstone visar att de verkar hålla sig med samma slags rådgivare.

– Det är Schlingmann som är profeten och alla hans påbud förs fram av Socialdemokraterna förr eller senare. Det är egentligen tragiskt, politiken slåss på allt mindre ytor och då blir det viktigt om man har ärmarna uppkavlade eller inte, säger Göran Greider.

Barbro Hedvall menar att de Nya Moderaternas klädkoder ändå hade en positiv effekt i förra valet.

– Direktivet då var att inte se ut som en gammal moderat, det vill säga högtidlig klädsel. De skulle i stället se ut som väljarna och det hade ju effekt. Då tänker jag att det finns en motsvarande tanke hos Socialdemokraterna nu. Det kanske är klokt någonstans, men det öppnar lätt för löje och fnitter, säger hon.

Är kläder en viktig budbärare för politiker? Ja, säger Barbro Hedvall, som gärna lyfter fram Göran Hägglund som stilförebild. ”Han behöver också allt stöd han kan få”. Nej, anser Göran Greider, som förespråkar mer klädanarkism i riksdagen.

– Man ska gå efter sina impulser, om man inte ska gå på någon politisk begravning. Det som i längden ger intryck hos väljarna är politiker som går efter sin egen känsla och inte efter några påbud, säger han.

12 kommentarer

 1. /lasse - 3 april, 2014

  När Miljöpartiet kom in i Riksdagen fick de lära sig att riksdagen hade klädkod, att komma i tröjor jeans etc gick inte för sig.
  .
  häromåret var det på tapeten igen. Andreas Carlgren hade skinnjacka.
  .
  ”Trodde inte man fick ha skinnpaj i riksdagens talarstol. Om man inte äger någon kavaj finns det att låna”
  Socialdemokraternas pressekreterare Ann Wolgers
  .
  ”Andreas Carlgrens jacka togs också upp på ett möte mellan partiernas gruppledare. ”Opassande”, ansåg flera.”
  .
  ”Det finns inga skrivna regler om klädseln i kammaren, men det är vårdad stil som gäller. ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt”, enligt riksdagens hemsida.

  – Vi är Sveriges lagstiftande församling. Det finns all anledning att detta inte ska se ut som en ungdomsgård, säger Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare”
  .
  ”– Jag tycker nog att det har skett en förflackning med åren. Många har sagt att förflackningen har gått längre på kvinnosidan än på manssidan. Jag tycker att det ska vara strikt klädsel,”
  Sven-Erik Österberg
  ———–
  ”Själv tillhör jag dem som tycker att man ska klä sig korrekt och lite formellt när man är i riksdagens kammare. Det är ändå demokratins centrum och det bör man visa även med sin klädsel. Mina socialitiska och feministiska värderingar visar jag genom det jag säger, inte genom vilka kläder jag bär.”
  Jonas Sjöstedt
  ———–
  ”Den finska riksdagens talmanskonferens förbjöd användningen av ljusa jeans förra veckan. Även t-tröjor var nära att förbjudas.
  kom initiativet till förbudet från riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP). Med förbudet mot ljusa jeans vill man motverka en liknande trend som i den svenska riksdagen, där klädseln är allt för ”färggrann och fri”.”
  HBL

 2. Niclas Kuoppa - 3 april, 2014

  Om Greider har rätt i att ledamöterna förväntas se ut som ”det arbetande folket” undrar jag hur de föreställer sig det arbetande folket eller, ännu värre, hur de lätt de tänker sig att det arbetande folket är att manipulera med uppkavlade ärmar!?
  I vilket fall vet jag gruvarbetare i LKAB som klär sig som Hornstullshipsters. Det finns unga skogsarbetare som bär det rätta gällivarehänget med lika stor ihärdighet som södermalmshiphoppare. Sossarnas klichébild av arbetare är generande. Ungefär som när Barack Obama 2009 skulle göra fred med en polis som han hade kritiserat för att ha arresterat en Harvardprofessor genom att bjuda honom att dricka amerkanskt fulöl i Vita huset. Som om poliser inte kan uppskatta annat än skräpöl. Arbetare, hur de nu ska definieras, kan också vara intresserade av stil och ska inte, i anständighetens namn, antas slentrianmässigt kunna luras med så löjliga pr-strategier. Fokusera istället på politikens innehåll och spara pengarna till annat än retorikkonsulter och pr-konsulter. Hellre rediga utredningar av politiska förslag än pr-konsulter.

 3. ingalill - 3 april, 2014

  Vilka regler och råd kan månne ha sammanställts för den allt fortare ökande, MYCKET VIKTIGA komponenten ”muslimska” S-väljare och dem, som ska representera dessa på de olika politiska nivåerna?
  Om det eftersträvade ska vara att ge illusionen av att tillhöra ”det arbetande folket”, måste rimligtvis en radikal omläggning av ”klädkod” här ske. All hindrande klädsel av typ ”vandrande tält”, pressande huvuddukar av varierande grad, långärmat, antihygieniskt i strid mot modernt arbetsliv etc. måste självklart omgående förbjudas och inga SVARTA burka-vålnader mer på våra svenska gator ! Heja Socialdemokrater, NU har ni fått en unikt VIKTIG ROLL !

 4. joakim - 3 april, 2014

  (s) borde väl klä sig som de konservativa borgare de är numera, hur sådana nu klär sig? Cardigan & fluga kanske? Golf-kläder? Som rika människor ser ut på semester..?

 5. /lasse - 4 april, 2014

  Det har väl förr varit gammal kutym/klädkod inom arbetarrörelsen att man ska ta på ”finkläder” vid högtidliga tillfällen typ att använda den tillkämpade rättigheten att rösta i demokratiska val.
  .
  Men nu blir det väl att sätta på sig trasiga jeans, ”arbetarskjorta” i rutig flanell och kavla upp ärmarna. :-)

 6. Hans Bodin - 5 april, 2014

  Kent Perssons patetiska stripetease var en direkt kopiering!

 7. Surtz - 11 april, 2014

  Kläder? Vem fan bryr sig? Ja, alldeles för många om man får tro alla förståsigpåare.. Visst är folk dumma i huvudet, det är ju sedan länge bevisat, men så dumma i huvudet år nog bara rikspolitiker, stocholmare och en och annan vilsen Umebo….

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


hannafinmo

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

»Om kvinnor här i Saudiarabien säger det, vem är jag då att säga att ni ska göra på ett annat sätt?« 0Inga delningar

Varning för Lööfs migrationspolitik

Viktigast var att komma överens


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons