Bild: Anders Löwdin/FlickrBild: Anders Löwdin/Flickr

Socialdemokraterna inför kavajförbud

Dela

Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder. I stället bör de använda ”glada färger” och kavla upp ärmarna.

Det senaste året har Moderaterna och Socialdemokraterna ofta anklagats för att kopiera varandras politiska förslag. Nu ser plagierandet ut ha nått garderoben. Inför förra valet skickades ”En guide till nya moderaternas utseende” ut till Moderaternas partimedlemmar. Som en del i partiets omvandlingsprocess till de ”Nya Moderaterna” skulle moderater börja klä sig som folk. Slipsen och pärlhalsbandet fick lämnas hemma. Kavaj och dräkt skulle bara användas i undantagsfall.

Nu kommer liknande påbud från socialdemokratiskt håll. Enligt de uppgifter som Dagens Arena har tagit del av har partiets riksdagsledamöter inför en kandidatfotografering fått ett dokument från högre ort där de rekommenderas att använda ”glada färger” och ”gärna uppkavlade ärmar”, men däremot bör de undvika färgen svart och att bära kavaj.

– Va? säger den före detta ledarskribenten Barbro Hedvall förvånat när Dagens Arena ringer upp henne för en kommentar om S nya stilregler.

Barbro Hedvall gjorde under 30 års tid på Expressen och DN sig känd för att vara en ovanligt stilsäker ledarskribent. År 2008 gav hon dessutom ut boken ”Stil & politik” (Atlas) tillsammans med Göran Greider, där de från varsitt perspektiv kåserade om vilka budskap politikers kläder sänder ut. Maud Olofsson gav ”smyckomanen” ett ansikte, med sina broscher och designade halsband, konstaterade Barbro Hedvall. Olof Palme stod i sin tur för det bästa stilbrottet, enligt Göran Greider, med hans kombination av kavaj och toppluva.

– Jag är glad att jag inte ska medverka i Socialdemokraternas valarbete, säger Barbro Hedvall om partiets nya kläddirektiv.

Varför är du det? 

– Glada färger är inte alltid vackert, särskilt inte på bleka svenska människor. Att inte få ha kavaj om man normalt bär kavaj förstår jag inte heller, säger hon och fortsätter:
– Det är någon sorts hysteri där man tror att väljare vill att de valda representanterna ska vara precis som väljaren själv. Jag tycker att vi väljer människor som ska företräda oss för att fatta seriösa och viktiga beslut, och då är det inte alltid så bra med mjuka byxor och tröjor.

Göran Greider, känd för att klä sig i mjukisbyxa, t-shirt och skogshuggarskjorta, säger sig vara lika förvånad över Socialdemokraternas klädrekommendationer och kallar dem ”häpnadsväckande”. Men han tycker att det är positivt med kavajrestriktionen.

– Jag gillar egentligen inte några klädrestriktioner, det är i grunden pinsamt och löjeväckande att de skickar ut sådana. Men att det går åt det här hållet gläder mig. Jag hade nästan väntat mig att om det kom några krav skulle de vara att riksdagsledamöterna bör bära anständiga kläder, helst kavaj.  Det här är ändå ett framsteg för vänstern, säger Göran Greider.

I ”Stil och poltik” slår Barbro Hedvall fast att svart är en ”omöjlig” färg politiskt. Kanske har Socialdemokraterna fångat upp tipset till partiets medarbetare från henne?

– Det är en färg man förknippar med kultur- eller modemänniskor. Om du ständigt går klädd i helsvart som politiker tror jag inte att det är helt lyckat. Men det finns tillfällen där en svart kavaj eller jacka är det enda rätta. Man borde mer vädja till folks sunda förnuft, säger hon.

Göran Greider tror att ”glada färger” kan ha en positiv effekt på väljarna. Det visar evolutionsbiologin, säger han.

– Efter att ha forsat fram genom sexhundratusen sidor evolutionsbiologi kan jag säga att färger har effekt, det är jag helt övertygad om. Om du ser glada färger kommer det att aktivera vissa spegelneuroner och vissa muskler i ditt ansikte. Det räcker med att du ser ett smiley-märke så aktiverar det din hjärna.

Barbro Hedvall tror att de uppkavlade ärmarna har hämtats från USA och Barack Obama, som ofta fotas i stiliga skjortor med ärmarna uppkavlade.

– Han är en beundrad person som signalerar framgång och handelskraft, säger hon.

Göran Greider tror mer på att de uppkavlade ärmarna är ett ”retoriskt substiut”.

– Det är ett sätt att få riksdagsledamöterna att se ut som det arbetande folket och inte det bidragande folket. Det är ett retoriskt substitut för att de inte har någon politik, säger han.

Är Socialdemokraternas klädråd det sista beviset på att riksdagens två största partier har gått för långt när det gäller att apa efter varandra? Göran Greider och Barbro Hedvall tycker att det åtminstone visar att de verkar hålla sig med samma slags rådgivare.

– Det är Schlingmann som är profeten och alla hans påbud förs fram av Socialdemokraterna förr eller senare. Det är egentligen tragiskt, politiken slåss på allt mindre ytor och då blir det viktigt om man har ärmarna uppkavlade eller inte, säger Göran Greider.

Barbro Hedvall menar att de Nya Moderaternas klädkoder ändå hade en positiv effekt i förra valet.

– Direktivet då var att inte se ut som en gammal moderat, det vill säga högtidlig klädsel. De skulle i stället se ut som väljarna och det hade ju effekt. Då tänker jag att det finns en motsvarande tanke hos Socialdemokraterna nu. Det kanske är klokt någonstans, men det öppnar lätt för löje och fnitter, säger hon.

Är kläder en viktig budbärare för politiker? Ja, säger Barbro Hedvall, som gärna lyfter fram Göran Hägglund som stilförebild. ”Han behöver också allt stöd han kan få”. Nej, anser Göran Greider, som förespråkar mer klädanarkism i riksdagen.

– Man ska gå efter sina impulser, om man inte ska gå på någon politisk begravning. Det som i längden ger intryck hos väljarna är politiker som går efter sin egen känsla och inte efter några påbud, säger han.

12 kommentarer

 1. /lasse - 3 april, 2014

  När Miljöpartiet kom in i Riksdagen fick de lära sig att riksdagen hade klädkod, att komma i tröjor jeans etc gick inte för sig.
  .
  häromåret var det på tapeten igen. Andreas Carlgren hade skinnjacka.
  .
  ”Trodde inte man fick ha skinnpaj i riksdagens talarstol. Om man inte äger någon kavaj finns det att låna”
  Socialdemokraternas pressekreterare Ann Wolgers
  .
  ”Andreas Carlgrens jacka togs också upp på ett möte mellan partiernas gruppledare. ”Opassande”, ansåg flera.”
  .
  ”Det finns inga skrivna regler om klädseln i kammaren, men det är vårdad stil som gäller. ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt”, enligt riksdagens hemsida.

  – Vi är Sveriges lagstiftande församling. Det finns all anledning att detta inte ska se ut som en ungdomsgård, säger Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare”
  .
  ”– Jag tycker nog att det har skett en förflackning med åren. Många har sagt att förflackningen har gått längre på kvinnosidan än på manssidan. Jag tycker att det ska vara strikt klädsel,”
  Sven-Erik Österberg
  ———–
  ”Själv tillhör jag dem som tycker att man ska klä sig korrekt och lite formellt när man är i riksdagens kammare. Det är ändå demokratins centrum och det bör man visa även med sin klädsel. Mina socialitiska och feministiska värderingar visar jag genom det jag säger, inte genom vilka kläder jag bär.”
  Jonas Sjöstedt
  ———–
  ”Den finska riksdagens talmanskonferens förbjöd användningen av ljusa jeans förra veckan. Även t-tröjor var nära att förbjudas.
  kom initiativet till förbudet från riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP). Med förbudet mot ljusa jeans vill man motverka en liknande trend som i den svenska riksdagen, där klädseln är allt för ”färggrann och fri”.”
  HBL

 2. Niclas Kuoppa - 3 april, 2014

  Om Greider har rätt i att ledamöterna förväntas se ut som ”det arbetande folket” undrar jag hur de föreställer sig det arbetande folket eller, ännu värre, hur de lätt de tänker sig att det arbetande folket är att manipulera med uppkavlade ärmar!?
  I vilket fall vet jag gruvarbetare i LKAB som klär sig som Hornstullshipsters. Det finns unga skogsarbetare som bär det rätta gällivarehänget med lika stor ihärdighet som södermalmshiphoppare. Sossarnas klichébild av arbetare är generande. Ungefär som när Barack Obama 2009 skulle göra fred med en polis som han hade kritiserat för att ha arresterat en Harvardprofessor genom att bjuda honom att dricka amerkanskt fulöl i Vita huset. Som om poliser inte kan uppskatta annat än skräpöl. Arbetare, hur de nu ska definieras, kan också vara intresserade av stil och ska inte, i anständighetens namn, antas slentrianmässigt kunna luras med så löjliga pr-strategier. Fokusera istället på politikens innehåll och spara pengarna till annat än retorikkonsulter och pr-konsulter. Hellre rediga utredningar av politiska förslag än pr-konsulter.

 3. ingalill - 3 april, 2014

  Vilka regler och råd kan månne ha sammanställts för den allt fortare ökande, MYCKET VIKTIGA komponenten ”muslimska” S-väljare och dem, som ska representera dessa på de olika politiska nivåerna?
  Om det eftersträvade ska vara att ge illusionen av att tillhöra ”det arbetande folket”, måste rimligtvis en radikal omläggning av ”klädkod” här ske. All hindrande klädsel av typ ”vandrande tält”, pressande huvuddukar av varierande grad, långärmat, antihygieniskt i strid mot modernt arbetsliv etc. måste självklart omgående förbjudas och inga SVARTA burka-vålnader mer på våra svenska gator ! Heja Socialdemokrater, NU har ni fått en unikt VIKTIG ROLL !

 4. joakim - 3 april, 2014

  (s) borde väl klä sig som de konservativa borgare de är numera, hur sådana nu klär sig? Cardigan & fluga kanske? Golf-kläder? Som rika människor ser ut på semester..?

 5. /lasse - 4 april, 2014

  Det har väl förr varit gammal kutym/klädkod inom arbetarrörelsen att man ska ta på ”finkläder” vid högtidliga tillfällen typ att använda den tillkämpade rättigheten att rösta i demokratiska val.
  .
  Men nu blir det väl att sätta på sig trasiga jeans, ”arbetarskjorta” i rutig flanell och kavla upp ärmarna. :-)

 6. Hans Bodin - 5 april, 2014

  Kent Perssons patetiska stripetease var en direkt kopiering!

 7. Surtz - 11 april, 2014

  Kläder? Vem fan bryr sig? Ja, alldeles för många om man får tro alla förståsigpåare.. Visst är folk dumma i huvudet, det är ju sedan länge bevisat, men så dumma i huvudet år nog bara rikspolitiker, stocholmare och en och annan vilsen Umebo….

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev