Bild: Anders Löwdin/FlickrBild: Anders Löwdin/Flickr

Socialdemokraterna inför kavajförbud

Dela

Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder. I stället bör de använda ”glada färger” och kavla upp ärmarna.

Det senaste året har Moderaterna och Socialdemokraterna ofta anklagats för att kopiera varandras politiska förslag. Nu ser plagierandet ut ha nått garderoben. Inför förra valet skickades ”En guide till nya moderaternas utseende” ut till Moderaternas partimedlemmar. Som en del i partiets omvandlingsprocess till de ”Nya Moderaterna” skulle moderater börja klä sig som folk. Slipsen och pärlhalsbandet fick lämnas hemma. Kavaj och dräkt skulle bara användas i undantagsfall.

Nu kommer liknande påbud från socialdemokratiskt håll. Enligt de uppgifter som Dagens Arena har tagit del av har partiets riksdagsledamöter inför en kandidatfotografering fått ett dokument från högre ort där de rekommenderas att använda ”glada färger” och ”gärna uppkavlade ärmar”, men däremot bör de undvika färgen svart och att bära kavaj.

– Va? säger den före detta ledarskribenten Barbro Hedvall förvånat när Dagens Arena ringer upp henne för en kommentar om S nya stilregler.

Barbro Hedvall gjorde under 30 års tid på Expressen och DN sig känd för att vara en ovanligt stilsäker ledarskribent. År 2008 gav hon dessutom ut boken ”Stil & politik” (Atlas) tillsammans med Göran Greider, där de från varsitt perspektiv kåserade om vilka budskap politikers kläder sänder ut. Maud Olofsson gav ”smyckomanen” ett ansikte, med sina broscher och designade halsband, konstaterade Barbro Hedvall. Olof Palme stod i sin tur för det bästa stilbrottet, enligt Göran Greider, med hans kombination av kavaj och toppluva.

– Jag är glad att jag inte ska medverka i Socialdemokraternas valarbete, säger Barbro Hedvall om partiets nya kläddirektiv.

Varför är du det? 

– Glada färger är inte alltid vackert, särskilt inte på bleka svenska människor. Att inte få ha kavaj om man normalt bär kavaj förstår jag inte heller, säger hon och fortsätter:
– Det är någon sorts hysteri där man tror att väljare vill att de valda representanterna ska vara precis som väljaren själv. Jag tycker att vi väljer människor som ska företräda oss för att fatta seriösa och viktiga beslut, och då är det inte alltid så bra med mjuka byxor och tröjor.

Göran Greider, känd för att klä sig i mjukisbyxa, t-shirt och skogshuggarskjorta, säger sig vara lika förvånad över Socialdemokraternas klädrekommendationer och kallar dem ”häpnadsväckande”. Men han tycker att det är positivt med kavajrestriktionen.

– Jag gillar egentligen inte några klädrestriktioner, det är i grunden pinsamt och löjeväckande att de skickar ut sådana. Men att det går åt det här hållet gläder mig. Jag hade nästan väntat mig att om det kom några krav skulle de vara att riksdagsledamöterna bör bära anständiga kläder, helst kavaj.  Det här är ändå ett framsteg för vänstern, säger Göran Greider.

I ”Stil och poltik” slår Barbro Hedvall fast att svart är en ”omöjlig” färg politiskt. Kanske har Socialdemokraterna fångat upp tipset till partiets medarbetare från henne?

– Det är en färg man förknippar med kultur- eller modemänniskor. Om du ständigt går klädd i helsvart som politiker tror jag inte att det är helt lyckat. Men det finns tillfällen där en svart kavaj eller jacka är det enda rätta. Man borde mer vädja till folks sunda förnuft, säger hon.

Göran Greider tror att ”glada färger” kan ha en positiv effekt på väljarna. Det visar evolutionsbiologin, säger han.

– Efter att ha forsat fram genom sexhundratusen sidor evolutionsbiologi kan jag säga att färger har effekt, det är jag helt övertygad om. Om du ser glada färger kommer det att aktivera vissa spegelneuroner och vissa muskler i ditt ansikte. Det räcker med att du ser ett smiley-märke så aktiverar det din hjärna.

Barbro Hedvall tror att de uppkavlade ärmarna har hämtats från USA och Barack Obama, som ofta fotas i stiliga skjortor med ärmarna uppkavlade.

– Han är en beundrad person som signalerar framgång och handelskraft, säger hon.

Göran Greider tror mer på att de uppkavlade ärmarna är ett ”retoriskt substiut”.

– Det är ett sätt att få riksdagsledamöterna att se ut som det arbetande folket och inte det bidragande folket. Det är ett retoriskt substitut för att de inte har någon politik, säger han.

Är Socialdemokraternas klädråd det sista beviset på att riksdagens två största partier har gått för långt när det gäller att apa efter varandra? Göran Greider och Barbro Hedvall tycker att det åtminstone visar att de verkar hålla sig med samma slags rådgivare.

– Det är Schlingmann som är profeten och alla hans påbud förs fram av Socialdemokraterna förr eller senare. Det är egentligen tragiskt, politiken slåss på allt mindre ytor och då blir det viktigt om man har ärmarna uppkavlade eller inte, säger Göran Greider.

Barbro Hedvall menar att de Nya Moderaternas klädkoder ändå hade en positiv effekt i förra valet.

– Direktivet då var att inte se ut som en gammal moderat, det vill säga högtidlig klädsel. De skulle i stället se ut som väljarna och det hade ju effekt. Då tänker jag att det finns en motsvarande tanke hos Socialdemokraterna nu. Det kanske är klokt någonstans, men det öppnar lätt för löje och fnitter, säger hon.

Är kläder en viktig budbärare för politiker? Ja, säger Barbro Hedvall, som gärna lyfter fram Göran Hägglund som stilförebild. ”Han behöver också allt stöd han kan få”. Nej, anser Göran Greider, som förespråkar mer klädanarkism i riksdagen.

– Man ska gå efter sina impulser, om man inte ska gå på någon politisk begravning. Det som i längden ger intryck hos väljarna är politiker som går efter sin egen känsla och inte efter några påbud, säger han.

12 kommentarer

 1. /lasse - 3 april, 2014

  När Miljöpartiet kom in i Riksdagen fick de lära sig att riksdagen hade klädkod, att komma i tröjor jeans etc gick inte för sig.
  .
  häromåret var det på tapeten igen. Andreas Carlgren hade skinnjacka.
  .
  ”Trodde inte man fick ha skinnpaj i riksdagens talarstol. Om man inte äger någon kavaj finns det att låna”
  Socialdemokraternas pressekreterare Ann Wolgers
  .
  ”Andreas Carlgrens jacka togs också upp på ett möte mellan partiernas gruppledare. ”Opassande”, ansåg flera.”
  .
  ”Det finns inga skrivna regler om klädseln i kammaren, men det är vårdad stil som gäller. ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt”, enligt riksdagens hemsida.

  – Vi är Sveriges lagstiftande församling. Det finns all anledning att detta inte ska se ut som en ungdomsgård, säger Johan Pehrson, Folkpartiets gruppledare”
  .
  ”– Jag tycker nog att det har skett en förflackning med åren. Många har sagt att förflackningen har gått längre på kvinnosidan än på manssidan. Jag tycker att det ska vara strikt klädsel,”
  Sven-Erik Österberg
  ———–
  ”Själv tillhör jag dem som tycker att man ska klä sig korrekt och lite formellt när man är i riksdagens kammare. Det är ändå demokratins centrum och det bör man visa även med sin klädsel. Mina socialitiska och feministiska värderingar visar jag genom det jag säger, inte genom vilka kläder jag bär.”
  Jonas Sjöstedt
  ———–
  ”Den finska riksdagens talmanskonferens förbjöd användningen av ljusa jeans förra veckan. Även t-tröjor var nära att förbjudas.
  kom initiativet till förbudet från riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP). Med förbudet mot ljusa jeans vill man motverka en liknande trend som i den svenska riksdagen, där klädseln är allt för ”färggrann och fri”.”
  HBL

 2. Niclas Kuoppa - 3 april, 2014

  Om Greider har rätt i att ledamöterna förväntas se ut som ”det arbetande folket” undrar jag hur de föreställer sig det arbetande folket eller, ännu värre, hur de lätt de tänker sig att det arbetande folket är att manipulera med uppkavlade ärmar!?
  I vilket fall vet jag gruvarbetare i LKAB som klär sig som Hornstullshipsters. Det finns unga skogsarbetare som bär det rätta gällivarehänget med lika stor ihärdighet som södermalmshiphoppare. Sossarnas klichébild av arbetare är generande. Ungefär som när Barack Obama 2009 skulle göra fred med en polis som han hade kritiserat för att ha arresterat en Harvardprofessor genom att bjuda honom att dricka amerkanskt fulöl i Vita huset. Som om poliser inte kan uppskatta annat än skräpöl. Arbetare, hur de nu ska definieras, kan också vara intresserade av stil och ska inte, i anständighetens namn, antas slentrianmässigt kunna luras med så löjliga pr-strategier. Fokusera istället på politikens innehåll och spara pengarna till annat än retorikkonsulter och pr-konsulter. Hellre rediga utredningar av politiska förslag än pr-konsulter.

 3. ingalill - 3 april, 2014

  Vilka regler och råd kan månne ha sammanställts för den allt fortare ökande, MYCKET VIKTIGA komponenten ”muslimska” S-väljare och dem, som ska representera dessa på de olika politiska nivåerna?
  Om det eftersträvade ska vara att ge illusionen av att tillhöra ”det arbetande folket”, måste rimligtvis en radikal omläggning av ”klädkod” här ske. All hindrande klädsel av typ ”vandrande tält”, pressande huvuddukar av varierande grad, långärmat, antihygieniskt i strid mot modernt arbetsliv etc. måste självklart omgående förbjudas och inga SVARTA burka-vålnader mer på våra svenska gator ! Heja Socialdemokrater, NU har ni fått en unikt VIKTIG ROLL !

 4. joakim - 3 april, 2014

  (s) borde väl klä sig som de konservativa borgare de är numera, hur sådana nu klär sig? Cardigan & fluga kanske? Golf-kläder? Som rika människor ser ut på semester..?

 5. /lasse - 4 april, 2014

  Det har väl förr varit gammal kutym/klädkod inom arbetarrörelsen att man ska ta på ”finkläder” vid högtidliga tillfällen typ att använda den tillkämpade rättigheten att rösta i demokratiska val.
  .
  Men nu blir det väl att sätta på sig trasiga jeans, ”arbetarskjorta” i rutig flanell och kavla upp ärmarna. :-)

 6. Hans Bodin - 5 april, 2014

  Kent Perssons patetiska stripetease var en direkt kopiering!

 7. Surtz - 11 april, 2014

  Kläder? Vem fan bryr sig? Ja, alldeles för många om man får tro alla förståsigpåare.. Visst är folk dumma i huvudet, det är ju sedan länge bevisat, men så dumma i huvudet år nog bara rikspolitiker, stocholmare och en och annan vilsen Umebo….

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Annelie Nordström: Tuppfajt och kartellbildning hotar LO-samordning

»Tuppfajt« och «kartellbildning« inom LO hotar samordningen, säger före detta kommunalbasen Annelie Nordström till Arbetet... 0Inga delningar

Nya pensionsregler för ex-ministrar ingen lex Reinfeldt

Veckans graf: Flest arvsmiljardärer i Europa


Johanna Senneby

»Förhoppningsvis ett steg bort från nolltolerans mot droger«

Regeringen vill minska de drogrelaterade dödsfallen. »Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk av droger... 0Inga delningar

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

»En stram budget«


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik