Bild: Flickr/XescBild: Flickr/Xesc

Skoljätte blåser upp betygen – gör rekordvinst

Dela

Riskkapitalbolagen har expansion som affärsidé

När ett riskkapitalbolag köper upp en vård- eller skolkoncern dammsuger man som regel marknaden i jakt på mindre bolag att införliva – man använder lånade pengar och del av ”kassaflödet” till ”förvärv”, som det heter. Allt med målet att öka värdet på koncernen och sälja den vidare till ett högre pris än man köpte den för. Utåt pratas det om investeringar, men för skattebetalare och elever är det mer av ett nollsummespel – skolorna byter helt enkelt ägare.

GRANSKNING: Academedias skolor driver på betygsinflationen. Och det lönar sig. Man växer så det knakar, och med förra årets vinst på nästan 300 miljoner kronor slog koncernjätten skolrekord.

På måndagen avslöjade Dagens Nyheter hur friskolor konkurrerar med överbetyg. Nu kan Dagens Arena visa på ett annat mönster i Skolverkets statistik över betygsinflationen: En tredjedel av de skolor som toppar listorna över de mest generösa betygssättarna (för matte A1C och MA2C) tillhör friskolekoncernen Academedia.

Vid en första anblick syns inte Academedia alls. Men faktum är att skolbolag som Mikael Elias, NTI och Ljud & Bildskolan alla ingår i koncernen – uppköpta under de senaste årens snabba expansion.

Med 44 000 elever är Academedia skolmarknadens dominant. Var tjugonde gymnasieelev går varje dag till koncernens skolor. Förra året omsatte koncernen hela 4,7 miljarder kronor, det allra mesta skattepengar. Omsättningen har fördubblats sedan 2009 och ökat med 500 procent på fem år. Numera är man likvärdiga med de största vårdbolagen.

Brytpunkten kom 2007, när Academedia beslutade sig för ”växa genom att köpa andra utbildningsföretag”. Då köptes Vittragymnasierna, NTI, Ljud & Bildskolan och Drottning Blankas Gymnasium. Men det stora språnget kom sedan riskkapitalbolaget EQT, med fonder i skatteparadiset Guernsey, tog över ruljangsen 2010.

När den mindre konkurrenten Pysslingen blev en del av Academedia 2011 skrev SvD Näringslivs Torbjörn Isaksson om hur ”en gigantisk maskin inom svenskt utbildningsväsende” tog gestalt.

Det blev en vinstmaskin. Av 4,7 miljarder kronor i intäkter satsades bara 4,3 miljarder kronor på verksamhet, visar Dagens Arenas granskning av den senaste årsredovisningen. När avskrivningar på tidigare investeringar räknats bort återstod en rörelsevinst på 294 miljoner kronor – rekord i skolsammanhang och en ökning med 30 procent på ett år.

Lönsamhet nås ofta genom lägre personalkostnader. Lärartätheten på Academedias skolor är i snitt på 6,8 lärare per 100 elever, jämfört med 7,7 i friskolor i allmänhet och 8,3 i kommunala skolor. Andelen behöriga lärare är lägre än snittet. Trots det har elevtillströmningen fortsatt, enligt koncernledningen på grund av att man är en ”förebild inom utbildningsbranschen när det gäller kvalitet, resultat och nytänkande”.

Kritiker har i stället uppmärksammat Academedias satsning på reklam och att vinstdrivande skolor tenderar att locka till sig elever från studievana hem, de som är mindre kostnadskrävande och som dessutom förbättrar skolans sociala status.

De senaste uppgifterna från Skolverket visar dessutom att man ofta sätter högre betyg än vad som är motiverat utifrån de nationella proven. Även om Academedia är en dominerande aktör är man klart överrepresenterad på topplistan.

Det kan ses som ett olycksfall i arbetet, men också som en till synes framgångsrik strategi. För som skolforskaren Jonas Vlachos säger till DN:
– Skolor kan konkurrera med andra medel än en bra utbildning, exempelvis genom generös betygsättning.

Academedia tycks ohotade, om nu inte spelreglerna förändras. Och här ser koncernen orosmoln, i form av ”politiska och legala risker”, som det heter i årsredovisningen. Man syftar förstås på stormen kring vinsterna i välfärden och de konkreta förslagen till vinstbegränsning, något som ”kräver att bolaget bevakar den politiska utvecklingen kontinuerligt och när så bedöms lämpligt också deltar i den politiska debatten”.

Det bedömdes nog som lämpligt redan i september 2012, då Academedias VD Marcus Strömberg debatterade i radio med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. ”Vinsten är en del av lönen till ägaren”, förklarade Strömberg. En naturlig drivkraft i privat företagsamhet. Att stoppa den var att ta kål på valfriheten.

Academedias styrelse verkar i alla händelser vilja stärka Marcus Strömbergs drivkraft. Han har inte gått lottlös genom expansionsfasen. Som VD tjänade han drygt fyra miljoner förra räkenskapsåret, eller 340 000 kronor i månaden – plus pensionsavsättningar. Det innebär en fördubbling jämfört med 2008, då han kammade hem 2,1 miljoner kronor.

Kent Werne är frilansjournalist och har granskat vinsterna och riskkapitalbolagen i välfärden sedan 2010.

22 kommentarer

 1. Paula Hammerskog - 5 februari, 2013

  Hej,

  Jag hoppas att det är OK att jag håller mig enbart till dagens fråga här – alltså den om betygsinflation. Vi gör precis tvärtom mot vad artikeln säger. Alltså vad vi kan för att *motverka* betygsinflation. Läs gårdagens blogg från vår kvalitetschef Ingela Gullberg.

  http://www.academedia.se/academedia-konkurrerar-med-kvalitet-inte-med-overbetyg/

  Hälsningar
  Paula

 2. Kent Werna - 5 februari, 2013

  Så du menar att det är en ren slump att Academedias skolbolag är klart överrepresenterade på topplistan?

  • Bengt - 5 februari, 2013

   Och de skattar väl i Sverige???

   • Paula Hammerskog - 5 februari, 2013

    Till Bengt – ja, vi skattar i Sverige.

  • Paula Hammerskog - 5 februari, 2013

   Till Karl – om du verkligen vill veta hur våra skolor jobbar här kan vi gå igenom dem, att bara titta på en lista räcker inte för att diskutera vad vi gör. Ingela berättar i sin blogg om hur vi jobbar för att motverka betygsinflation. Sådan vill ingen ha, alla ser dock riskerna för det. Har inget med vinst, ägare eller friskola att göra – alla vill motverka det. Kommunala skolor likväl som friskolor. Alla vill naturligtvis att eleverna ska nå och helst överträffa målen och få bra betyg – men ingen vill att en enda elev ska få ett betyg hen inte förtjänar. Ingen.

   • Mats - 5 februari, 2013

    Jag tror ingen påstår att en lista ger en komplett sanning. Men nu var frågan: Tror du att er överrepresentation på DENNA lista är en ren slump?

    • Paula Hammerskog - 5 februari, 2013

     Ja, det tror jag.

   • Petnoga - 5 februari, 2013

    ”…men ingen vill att en enda elev ska få ett betyg hen inte förtjänar.”
    ”Hen” syftar tillbaka på ”eleven”, alltså ”den” och inte ”hen”.
    Vad hade du i svenska?

    • Paula Hammerskog - 5 februari, 2013

     :-) Fast jag är rätt mycket för att undvika avpersonifiering – således hen.

 3. magnus nilsson - 5 februari, 2013

  Betygsinflationen är bara delvis kopplad till Academedis vinstbehov. Grunden finns i det fria skolvalet och skolpengen. Det är inte bara priuvata skolor som måste jaga elever, det måste även kommunala skolor göra. Incitamenten ser inte riktigt likadana ut, men effekten kan bli likartad. Detta nya system där skolan inte längre är en fråga vi löser gemensamt utan en basar där själva grundtanken är att vi bara ska tänka på våra egna barn och skita i andras ungar – jag mår illa av hela den grundfilosofi för vilken Academedia är det yttersta uttrycket.

 4. Kent Werne - 5 februari, 2013

  Att ta ett vinstdrivande företag på orden när de intygar att de arbetar med att förbättra något är lite som att lita på all reklam man tittar på från företag. Det säger sig självt att statistik duger bättre som indikation – däremot skulle det behövas ett större underlag för att verkligen slå fast om Academedia SYSTEMATISKT sätter högre betyg än motiverat. Vi får väl se när Skolverket är klara med sin utredning framåt sommaren.

  Angående skatt: Man skattar väldigt lite på vinsten i Sverige eftersom räntan på det enorma banklån som EQT använde för att köpa upp koncernen, och det extra lån man tog för att köpa upp Pysslingen, nästan raderar ut rörelseresultatet i redovisningen.

 5. Niklas - 5 februari, 2013

  Standardsvaret från många friskolor är att man investerar vinsten i verksamheten. Det innebär dock att man tar skolpengen från eleverna och köper/öppnar nya skolor. Värdet ökar på företagen och vinsten hämtas ut när det säljs vidare. Det är hela poängen för ett investmentbolag. En intressant fråga är hur detta påverkar den långsiktiga kvalitén i de berörda skolorna.

 6. Bengt Sundell - 5 februari, 2013

  FR och SKL har ett gemensamt ”Etiska förhållningssätt för friskolor” från 2010. Där står bl.a. ”Sanning och ärlighet ska prägla allt agerande”. I ett pressmeddelande 4/2 om DN:s
  avslöjanden om friskolornas glädjebetyg, ”Friskolor konkurrerar med överbetyg” den 3/2 skriver VD Cecilia Nykvist att ”Påståendet att skolor sätter för höga betyg som ett sätt att konkurrera är inte belagt i forskningen”. Magnus Henrekson och Henrik Jordal från Institutet för Näringslivsforskning skriver i sin rapport ”Vinster och privatiseringar i landet Lagom” att ”Det finns något yrvaket över alliansregeringen när det börjar gå upp för dem att en generös betygssättning har blivit ett konkurrensmedel..” Detta kan man inte förneka och ta så lättsinnlgt som FR gör. ÄR DET INTE DAGS FÖR FR och SKL ATT BÖRJA LEVA UPP TILL SINA ”Etiska förhållningssätt”?

 7. Martin Bardh - 5 februari, 2013

  Jag är då inte ett dugg förvånad. Jävla kapitalistsvin

 8. D - 5 februari, 2013

  Varför frågar ni inte lärarna? Jag har arbetat både som lärare och ledare i privata utbildningskoncerner och det har aldrig förekommit någon form av påtryckning att höja betyg. Tvärtom. Diskussionen om att göra detta för att locka fler elever finns överhuvudtaget inte.

  • Kjell Arvedson - 6 februari, 2013

   Jag, som arbetar som lärare, påstår att sådana påtryckningar är mycket vanliga. Och precis som Magnus Nilsson påpekar ovan gäller det inte bara privatskolor, även om statistiken visar att det är där de värsta avarterna finns.
   Men påtryckningarna är inte så osofistikerade att en skolledare kallar in läraren på expeditionen för utskällning eller hot om avsked. Det är mycket subtilare än så.
   Påpekanden i förbifarten om behovet av bättre resultat, ständiga jämförelser med andra skolor där betyg är jämförelsepunkten (tack media!), bekymrade samtal om ”missnöjda föräldrar”, frågor om inte en ”annan pedagogik” skulle vara populärare hos eleverna, täta påminnelser om att ”om ungdomarna inte väljer vår skola har vi inget jobb”… Ingen gör något klandervärt, alla fattar ändå vad det gäller.
   Jag undrar om Paula Hammarskog ens själv tror på det hon skriver. Jag gör det sannerligen inte.

   • Rättvisetörstande Realist - 11 februari, 2013

    @Kjell
    Så bra skrivet! Det behövs att fler lärare träder fram och visar att Kjejsaren faktiskt inte har några kläder.

 9. Kent Werne - 5 februari, 2013

  Och jag känner lärare på vinstdrivna skolor som upplever ett klimat där mycket går ut på att det ska SE bra ut. Jag tror att det blir så när man säljer något för att tjäna pengar och att attityden från ledningen lätt påverkar också lärarna. Men här behövs det görstås mer analys för att förstå närmare hur mekanismerna ser ut.

 10. Richard - 6 februari, 2013

  En fråga kring hur en förbättring av en elevs betyg från vad som presterats i ett nationellt prov kan vara något dåligt?

  Ponera följande: Om nu Nationella prov skulle vara ett ”kursprov” som DN:s mycket märkliga artikel hävdar så skulle det innebära att det räcker att göra det nationella provet och sedan inget annat. Vart är progressionen för elevernas lärande i det tänket?

  Citat från skolverket
  ”Läraren kan inte sätta betyg enbart utifrån resultatet på provet, eftersom provet inte prövar elevens kunskaper mot hela kunskapskravet. Eleven kan prestera bättre eller sämre av olika skäl. Därför måste lärarens övriga underlag om elevens kunskaper vara så rikt som möjligt. Ett nationellt prov är inte ett examensprov och kan inte ensamt vara något behörighetstest. ”

  Om nu den ”bra” skolan vilket DN:s artikel och i förlängning din artikel påskiner är att det inte skall vara någon skillnad mellan de nationella proven och betyget eleven får i slutändan så gör skolan inte sitt jobb. För det är ju själva poängen att om betygen blir högre än resultatet på nationella proven så drivs betygsinflationen på.

  Det kan ju vara så att friskolor kanske jobbar aktivt med att hjälpa de elever som ännu inte nått alla kunskapskrav medan den kommunala skolan inte orkar följa upp och hjälpa de elever som behöver hjälp. Är det då att driva på betygsinflationen?

  Det DN:s artikel visar är att friskolorna i större utsträckning hjälper eleverna under hela läsåret även efter att nationella prov gjorts för att nå alla kunskapskrav.

 11. Ola - 10 juni, 2013

  Verkligheten har kommit ikapp den sanslösa privatiseringspolitiken.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons