Foto: Daniel Mott

För ett år sedan ändrades lagen om uthyrning av andrahandslägenheter. Det har lett till höjda hyror – och att budgivningar kan avgöra vilka som får de attraktiva kontrakten.

Ett av de nya förmedlingsföretag som dykt upp på andrahandsmarknaden heter Samtrygg. Företagets vd, Marcus Lindström, berättar för Sveriges Radio om hur en budgivning på ett andrahandskontrakt kan se ut.

– Vissa sätter maxtaket direkt och andra sätter ett lägre belopp. Då kan det bli en liten budgivning upp till den, till det tak som lagen säger, säger Marcus Lindström till Ekot.

I och med den nya lagen om uthyrning av andrahandsbostäder som regeringen drev igenom förra året får den som hyr ut sin bostad ta ut ersättning för räntekostnader för lån, ersättning för bredband och slitage. Det har lett till att hyrorna har stigit med i snitt 20 procent, enligt Bostad Direkt, och 14 procent i ökning gäller för Blocket.

Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, säger till Ekot att det finns en risk att budgivning driver upp andrahandshyror.

– Vi tycker att det är beklagligt att man har accepterat ett system som innebär att bostadsbehövande används för att buda mot varandra eller någonting annat, att försöka driva upp andrahandshyror. Men det är bostadsbristen, bristen på hyreslägenheter, som gör det här, säger han till SR.