What happens in Visby stays in Visby. I alla fall känns det så när man följer upp det då rätt konkreta förslag som Folkpartiet lanserade i Almedalen. Slopad differentiering av avgiften och höjt tak i a-kassan. En tydlig omsvängning. Koncist. Anmärkningsvärt också att Centerpartiet och Annie Lööf hakade på: ”Orimligt” är ordet centerledaren använde för att beskriva det nuvarande systemets struktur (som C varit med och infört).

När man hör efter i dag visar det sig alltså pågå rätt liten aktivitet här:

A-kassan? Jasså den som vi vill förbättra? Nej, allt det där är diskussioner i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som blir klar i maj 2013. Eller förresten, den blir nog försenad ett par år.

Ungefär så låter det. Ylva Johansson (S) sa att det brukar vara “mycket snack på småpartierna” men inte hända särskilt mycket. Hon fick i princip medhåll av ansvarig minister:
– Vi får lyssna på Folkpartiet, som vi brukar göra. Men vi har inga planer på att ändra det här, sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) lätt blasé om C och FP:s nya analys.

Och som så ofta inom alliansen visar det sig vara det som Moderaterna säger som faktiskt gäller. Jan Björklund nämnde förändringarna av a-kassan i sitt sommartal häromdagen också. Han sa också att Folkpartiet är ett ”idéparti”. Kanske ska det ses som att han medger att partiets påverkan mer och mer sker genom hoppfullt lägga idéer i den ljusblå förslagslådan på Moderaternas kansli.