Foto: Mikael Färnbo

I Almedalen sa både C och FP att de vill förbättra a-kassan. Men förändringarna kan dröja till 2015 – eller utebli helt.

I Almedalen gjorde folkpartiledaren Jan Björklund kritik av a-kassans utformning till ett av sina huvudnummer. Tillsammans med Erik Ullenhag förklarade Björklund att taket i a-kassan måste höjas och att de differentierade avgifterna måste bort.
– De lägst avlönade betalar de högsta avgifterna, sa Björklund då till TV4  och konstaterade:
– Det är fördelningspolitiskt tveksamt.

Centerpartiet instämde om differentieringen och Annie Lööf kallade den nuvarande utformningen för både ”orättvis” och ”orimlig”.

Men några snabba förändringar är inte att vänta. Jan Björklunds pressekreterare skriver i ett sms till Dagens Arena att Folkpartiets förslag förutom enhetlig avgift och höjt tak också innehåller “statlig och allmän a-kassa samt moderniserad arbetsrätt” och att det bör genomföras som en helhet. Ett förslag de driver inom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Så något stöd till Socialdemokraternas förslag om enhetlig avgift och höjt tak redan i höst blir det inte.

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, bekräftar att partiet i höst kommer att lägga förslag om både höjt tak i a-kassan och slopad differentiering av avgiften. Hon säger sig dock ha svårt att ta Folkpartiets och Centerns a-kasseutspel på allvar och menar att de mest vill “snacka sig ur en pressad situation”.
– Regeringen håller på att inta många olika positioner samtidigt, det finns egentligen ingen som försvarar regeringspolitiken. I stället försöker man distansera sig från den politik man faktiskt för så att man slipper stå till svars. De är snabba att snacka de här småpartierna men de har inte levererat särskilt mycket, säger hon till Dagens Arena.

Riksdagsledamoten Solveig Zander (C), ny ledamot i socialförsäkringsutredningen, vill inte avvisa Socialdemokraternas förslag förrän hon sett det i sin helhet men medger att det sannolikt är långt kvar tills det blir några förändringar.
– A-kassan en av de delarna vi ska börja med nu i höst i utredningen, säger hon till Dagens Arena.

Utredningen kommer dock inte vara klar den 15 maj 2013 som planerat.
– Det tror jag är helt orimligt. Det tror inte jag på. Jag tror man behöver få förlängd tid på åtminstone ett eller två år. Det är 2014 eller 2015 snarare, det måste jag vara uppriktig och säga, säger Zander.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms (M) uppfattning om att systemet fungerar ”i huvudsak bra” och att det inte finns några behov av en förändring håller hon dock inte med om.
– Inte kan man säga att systemet fungerar väl. Om det gjorde det skulle vi inte få i uppdrag att titta på a-kassan, säger Solveig Zander som ändå är övertygad om att en bra lösning kommer – även om det kanske sker först efter valet.

Ylva Johansson är inte lika säker:
– Regeringen är ganska hårt pressad för att deras politik på jobbområdet över huvud taget inte fungerar. Arbetslösa får varken ersättning eller jobb, det är ett av de stora misslyckandena, säger hon till Dagens Arena.