Lisa Gemmel. Foto: Linus Hallgren

Miljöpartiet har nu tre veckor på sig att bestämma sig för om de vill ha kvar Gustav Fridolin och Åsa Romson som språkrör. Det är försvinnande kort tid. 

I helgen började det ropas om att Miljöpartiets språkrör borde avgå efter den senaste veckans kontroverser. I dag kom då beskedet: Åsa Romson och Gustav Fridolin ställer sina platser till förfogande inför partikongressen, men vill fortsätta att leda partiet.

De vill fortsätta leda partiet, men behöver då förnyat förtroende.

Och det är smart. Om tre veckor har Miljöpartiet partikongress. Då ska det väljas ny partisekreterare efter Anders Wallner. Nu öppnar språkrören upp för en debatt om vilken ledning partiet ska ha, och i vilken riktning partiet vill gå. Samtidigt är det så kort tid för valberedningen att jobba, att det kanske inte ens är realistiskt att hitta två nya kandidater som är villiga att ta deras plats, och som partiet kan enas kring.

Det har pratats om att regeringskollegorna Isabella Lövin och Per Bolund kan vara lämpliga efterträdare, men frågan är om de är villiga att ta över ett krisande parti.

Sannolikt leder Romsons och Fridolins besked till en, inom Miljöpartiet vanlig, öppen diskussion, där medlemmar kan få prata av sig och sedan kan se en framtid för partiet. Med Gustav Fridolin och Åsa Romson vid rodret.