Bild: Skärmavbild svt.se
Bild: Skärmavbild svt.se

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser till förfogande efter den senaste tidens hårda kritik mot partiet.

På en presskonferens i dag, måndag meddelade Gustav Fridolin och Åsa Romson att de ställer sina platser till förfogande inför Miljöpartiets kongress i maj.

– Vi har bett valberedningen öppna upp beredningen av språkrörsvalet, säger vice statsminister Åsa Romson.

Samtidigt är hon tydlig med att hon och Gustav Fridolin inte avgår, utan vill fortsätta leda Miljöpartiet.

– Gustaf och jag vill fortsätta ta det ansvaret. Vi tror vi båda att vi kan ta oss stärkta genom det här, och vi vill ta partiet stärkt ur det här.

– Vi vill vara ett parti som tar ansvar. Åsa och jag vill fortsätta leda det arbetet, men om valberedningen anser att det finns andra som är bättre att leda det arbetet, då är vi beredda att lämna våra platser, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Fridolin och Romson hoppas få stärkt mandat av kongressen, men vill inte specificera vad ett stärkt mandat innebär.

Samtidigt tar språkrören på sig att de inte skött de senaste veckornas kritik mot partiet på ett bra sätt, i samband med bostadsminister Mehmet Kaplans och partistyrelsekandidaten Yasri Khans avgångar.

– Det är vi som har lett Miljöpartiet, det är vi som de senaste veckorna inte har klarat att hantera den kritik som uppstått, säger Gustav Fridolin.

– Det såddes misstankar om att vi inte tillräckligt tydligt tog avstånd från att ett statsråd sitter på middagar med Grå vargarna och den typen av extremistorganisationer. Det drar vi lärdom av, säger Åsa Romson.