Foto: jagaland / Flickr

Nu börjar sanningen krypa fram bakom Stockholmsmoderaternas plötsliga öppning för tunnelbaneutbyggnad. På ett seminarium i Almedalen under onsdagen delade Stockholms finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl med sig av sin hemliga vision: Privat tunnelbana!

Ja, du läste rätt.

Torbjörn Rosdahl vill att privata företag ska bygga ut, äga och driva nya linjer i Stockholms tunnelbana. SL-kortet ska inte ingå på dessa sträckor utan där ska man snällt få betala extra.
– Om vi nu ska ha tunnelbana i varje väderstreck kanske vi ska ha en finansiär som bygger åt ett väderstreck? Den delen av tunnelbanesystemet behöver inte nödvändigtvis ingå i SL-kortet. Folk är kanske beredda att betala lite extra för att få tillgång till tunnelbanan, sa Torbjörn Rosdahl enligt tidningen Affärsvärlden.

Torbjörn Rosdahl är en av Sveriges varmaste förespråkare för så kallad offentlig-privat samverkan, OPS. Något som till och med Moderaterna på riksplanet i stort övergett eftersom projekten tenderar att bli ofantligt dyra.

Men inte i Stockholm inte. Det sitter de nyaste av alla nya moderater och slumpar bort vårdcentraler, OPS-upphandlar nya sjukhus som spräcker budget med 20 miljarder, bygger spårvagn som kostar som järnväg och drömmer om privat tunnelbana.

WTF!