Nyheten om Lundin Oils brott mot mänskligheten i Sudan toppar Ekots sändning. Den här gången kommer informationen från en rapport författad av European coalition on oil in Sudan, ECOS, en sammanslutning av fler än 50 europeiska frivilligorganisationer. Det står nu klart för var och en vilken roll oljebolagen haft i inbördeskrigets Sudan. Satellitbilder visar hur de oljerika områdena avfolkats. Metoderna beskrivs i rapporten:

“Urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen, nedbränning av bostäder, plundring, förstörelse av livsförnödenheter, dödande av civila, våldtäkter på kvinnor, kidnappningar av barn, tortyr, och tvångsförflyttningar.”

Ekots rapporteringen är saklig och hårda frågor ställs till företrädare för oljebolaget (som i vanlig ordning förnekar all kännedom). Men en sak blir jag inte klok på: varför nämns inte Carl Bildt?

Inte ens i en bisats talar Ekot om att Sveriges utrikesminister var styrelsemedlem i Lundin Oil mellan åren 2000 och 2006. Han tillsattes samma år som Amnesty International kom ut med en väldigt kritisk rapport om oljeutvinningen i Sudan. Han måste varit medveten om vad som hände där nere. Det menar i alla fall författaren Kerstin Lundell i boken “Affärer i blod och olja – Lundin Petroleum i Afrika” (Ordfront 2010).

Finns det någon halare och mer teflonindränkt politiker än Carl Bildt? Är det hans kyliga byråkratiska överklassmanér som på något magiskt sätt gör honom höjd över varje misstanke? När ska den blodbesudlade oljan kleta fast på Carl Bildt?