Affischmålare för Landsorganisationen på 40-talet. (Foto: Eric Lundquist / Järnvägsmuseet)

FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling djupdyker i facklig kremlologi. Och fascineras av rundgången när LO ska välja ny ledare.

Om inget väldigt överraskande inträffar så lär Susanna Gideonsson väljas till LO:s ordförande på deras digitala kongress 15 juni. Det blir därmed den första ordföranden som kommer från Handelsanställdas förbund. Gideonsson har en bred arbetarbakgrund: Hon har varit tidningsbud, snickeriarbetare, skogsarbetare och arbetat inom hemtjänsten. Men hon har aldrig arbetat inom handeln. Så hur hamnade hon på Handelsanställdas förbund?

Jo, dit kom Susanna Gideonsson som medlem när hon blev SSU-ombudsman 1989. Och sedan länge är det så att tjänstemän som arbetar i någon av arbetarrörelsens organisationer blir medlemmar i Handels. Det är en av anledningarna till att så många tunga socialdemokrater är medlemmar i detta LO-förbund.

Att Handels kunnat tillskansa sig dessa nyckelmedlemmar har historiska orsaker, då förbundet initialt organiserade kontorister av alla former. I takt med att fler fackförbund och centralorganisationer växte fram så övergick en stor del av dessa tjänster till andra avtalsområden. Men de partianställda kontoristerna blev kvar i förbundet. Vilket bland annat lär synas när Handels mäter partisympatier hos medlemmarna, eftersom det sägs att ju högre inkomst desto större andel som röstar på S. Det kan tänkas att en stor del av de högavlönade inom medlemskåren återfinns bland partitjänstemän.

Susanna Gideonsson lär hursomhelst med all säkerhet klara uppgiften som ordförande galant, det har jag egentligen inga åsikter om. Men det är ändå spännande, och närmast kongenialt, att i en tid då LO:s koppling till Socialdemokraterna kanske ifrågasätts mer än någonsin så väljer organisationen en ordförande, vars fackliga hemvist ursprungligen bygger på en anställning i partiets ungdomsförbund.

Vad det innebär rent konkret återstår förstås att se, men som så kallad signalpolitik är det ett tydligt budskap från valberedningen även om det inte är medvetet. Det är en riktig smocka riktad mot alla som vill klippa banden mellan LO och SAP.

Ha en bra helg, ta hand dig och håll kontakten med dina kära!

 

Jonas Nordling
Chefredaktör

 

PS. Min text om kravallsommaren 2020 häromveckan tycks bli alltmer relevant. Tyvärr.