Marie Nilsson IF Metall, Tommy Wreeth Transport, Susanna Gideonsson LO, Malin Ragnegård Kommunal och Torbjörn Johansson LO inför en enad avtalsrörelse. Foto: Jon Andersson

Facken Dagens Arena har pratat med företrädare för LO:s största förbund om hur de ser på framtiden för LO och vilka egenskaper de anser att en ny LO-ordförande bör ha. 

Malin Ragnegård – Kommunal

Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande. Foto: Fredrik Sandin Carlson

 

– Jag vill se ett starkt LO där vi gemensamt flyttar fram LO:s position som en stark kraft för arbetstagarnas villkor men också för ett jämlikt och jämställt samhälle. Under den senaste tiden har vi visat att den svenska modellen står stadigt, även när det blåser kraftigt. Det är viktigt nu att vi får ha en bra intern process där vi väljer en ny ledning. Det är viktigt att respektera den processen, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård. 

Marie Nilsson – IF Metall 

Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande. Foto: Daniel Roos

 

– Susanna Gideonsson har gjort ett bra jobb som LO-ordförande i en turbulent tid. Från IF Metalls sida hade vi gärna sett att hon hade varit kvar. Men jag har givetvis stor respekt för hennes beslut. En efterträdare bör ha en bra kännedom om LO-förbunden och medlemmarnas villkor på en stundtals tuff arbetsmarknad. Gärna någon med bakgrund i en förbundsledning, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Johan LindholmByggnads

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

 

– Jag har full respekt och förstår Susanna Gideonssons beslut. Nu är det viktigt att blicka framåt och säkerställa att LO utvecklas och stärker sin roll. LO måste vara en tydlig kraft att räkna med och en stark aktör, både i samhällsdebatten och inom ramen för den svenska modellen. Valberedningen har ett viktigt arbete framför sig att få ihop ett lag som kan ta LO framåt. Där måste alla förbund jobba tillsammans för att se till att det arbetet blir så bra som möjligt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. 

Handels och Seko 

Handels och Seko har valt att inte kommentera frågan om Susanna Gideonssons avgång utan menar att det är viktigt att LO får äga frågan just nu.