Foto: Tor Johnsson/pressbild
Jonas Nordling. Foto: Tor Johnsson/pressbild

Du som lever i en demokrati har egentligen bara en skyldighet. Att ta ställning. Vilket naturligtvis inte är det lättaste, men likväl det enda som i grunden bevarar själva demokratin.

Och det är här journalistiken kommer in i bilden. Det är dess uppgift att säkra dina möjligheter att ta ställning. Inte genom att förklara hur du ska rösta eller vad du ska säga, utan genom att säkerställa att du alltid är tillräckligt upplyst för att fatta ett eget beslut.

Vilka redaktioner du lutar dig mot när du utövar din demokratiska plikt är ditt fria val, liksom en demokrati endast kan bygga på en fri press.

När jag nu får förtroendet att leda Dagens Arenas redaktion hoppas jag att du vill fortsätta luta dig mot oss när du söker upplysning. Vi kommer göra allt för att den som söker kunskap och tankar om samhällsutveckling i alla former ska känna sig såväl utmanad som tillfredsställd i vårt sällskap.

Att bygga sin konsumtion av journalistik på sociala medieflöden är helt enkelt inte tillräckligt för att kunna ta ställning.

Vi kommer också göra allt för att vår relation inte ska vara beroende av vad skatteminimerande globala teknikjättar bestämmer att deras algoritmer låter dig ta del av. Att bygga sin konsumtion av journalistik på sociala medieflöden är helt enkelt inte tillräckligt för att kunna ta ställning.

Jag hoppas därför att du redan nu prenumererar på vårt dagliga nyhetsbrev. Om inte, gör gärna det. Det är gratis. Eller, egentligen inte. det handlar bara om hur du ser på vem som ska betala. Jag tror att du förstår att varken det fria ordet eller demokratin i sig är gratis. Det är därför du läser denna text.

Jag ser fram mot att utveckla vår relation, och att vår journalistik lockar dig.

Vi kommer erbjuda dig ilska och förtvivlan, motstånd och glädje, i ljud, bild och text. Vi hoppas att du ska älska det.