Jonas Nordling ber om din hjälp att nå toppen. (Foto: Pixabay)

Fredagskrönikan Förra året var framgångsrikt för Dagens Arena. Men nu behöver vi din hjälp för att nå nästa steg, skriver Jonas Nordling.

2020 kommer för alltid stå som året då en pandemi stängde ner världen. Men för Dagens Arena var det också ett år med goda nyheter. Det framstår tydligt när det blivit dags att summera den årliga verksamhetsberättelsen.
Där kan jag nämligen berätta att visningarna av våra artiklar ökade med 59 procent, och antalet användare med 56 procent under förra året. Det är minst sagt kraftiga ökningar.
Lägg därtill att lyssningarna på våra poddar ökade med 99 procent.
Det är förstås en tydlig bekräftelse på att vi är på rätt spår, och att det hårda arbete som redaktionen utför når en allt större publik.
Men i den redaktionella världen går det inte vila på gamla lagrar. Stenen rullar ned varje morgon, och vi måste likt Sisyfos baxa den upp på toppen igen. Dessa siffror gör dock stenen så mycket lättare och arbetet kan fortsatt utföras med glädje.

Utmaningen med denna stora tillväxt är emellertid att det nu ställs högre krav på oss för att vi ska kunna fortsätta växa. Och det är här du kommer in.
Även ökningen av donationer var mycket hög under 2020. Men intäkterna är fortfarande långt ifrån de nivåer som är nödvändiga för en hållbar verksamhet. Den utveckling som ständigt krävs för att vara en modern medieaktör har fått prioriteras bort. Den dagliga journalistiken har stått i centrum.
Vi saknar därför funktioner för marknadsföring, administration och teknisk utveckling, bara för att nämna några akuta utmaningar.
Det är på sikt en ohållbar situation. Redan idag är det uppenbart att vår sajt är daterad. Den är inte ens optimerad för mobilanvändare trots att närmare 80 procent av publiken tar del av Dagens Arena via sina telefoner.
Vi har inte heller en fungerande kommentarsfunktion på hemsidan, trots att vi inget hellre vill än att inbjuda till fortsatt dialog på vår sajt.
Vi saknar resurser för den typen av utveckling. Så vi lappar och lagar. Men vi närmar oss den brytpunkt då detta inte längre går.

Jag vill bygga en framtid för Dagens Arena som utgår från en bred publik, som själva ser sig som en garant för tidningens framtid.

Jag hoppas därför att du vill vara med och hjälpa oss på resan mot en ännu mer attraktiv sajt, med ett än mer lockande innehåll. Det är min fasta övertygelse att det är publiken som ska vara grunden för vår existens.
En sajt som Dagens Arena, där allt är tillgängligt kostnadsfritt, måste dock ständigt påminna om att inget är gratis. Antalet givare har som sagt utvecklats mycket positivt. Men de allra flesta skänker engångsbelopp.
Alla gåvor är förstås välkomna. Jag vet också att många redan trollar med knäna för att få sin ekonomi att gå ihop, och ändå mäktar med att skicka oss en slant ibland. För det är jag djupt tacksam.
Men för att Dagens Arena ska kunna ta nästa kliv i utvecklingen behövs nu fler återkommande donationer. Det är med en trogen publik, som löpande stöttar oss, som vi kan växa till något ännu bättre.

Historien är full av tidningar, inte sällan progressiva och radikala, som lutat sig mot enskilda finansiärer i form av stat eller organisation, och som inte kunnat resa sig när mattan dragits undan av dessa finansiärer. Vi vill inte gå samma väg.
I nutid finns också många exempel på sajter som väljer att stryka publiken medhårs och bekräftar deras åsikter för att få dem att betala. Vi vill mer än så.
Jag vill bygga en framtid för Dagens Arena som utgår från en bred publik, som själva ser sig som en garant för tidningens framtid. Men som inte nödvändigtvis gillar allt vi publicerar. Jag är övertygad om att det är möjligt.
Men det är du som avgör.

 

Jonas Nordling är chefredaktör och utgivare för Dagens Arena.

 

Anm: Här kan du läsa mer om hur du kan bli vår supporter.