Inte oväntat stärkte höger- och regeringspartiet GERB sin position, vid gårdagens andra omgång, i Bulgariens president- och lokalval. GERB:s presidentkandidat, entreprenören Rosen Plevneliev (som inte ens är medlem i GERB), vann över Socialistpartiet BSP:s kandidat Ivailo Kalfin, i den andra omgången. Plevneliev fick 52,5 procent av rösterna, Kalfin 47,5 procent.

Som politiker är Plevenliev oerfaren. Kritiska röster, från oppositionen och politiska analytiker, befarar att Plevneliev som president kommer att stärka premiärminister Boyko Borisovs intressen. Borisov, GERB:s grundare, backade upp Plevneliev som kandidat i partiet.

Högerpartiet, vars partibeteckning står för “Medborgare för Bulgariens europeiska utveckling”, gick även fram i lokalvalen. Det innebär att GERB tar kontoroll över flera av Bulgariens viktigare ämbeten.

GERB har gjort sig känt för att driva på ekonomiska reformer i Bulgarien, EU:s fattigaste land, där en genomsnittlig månadslön motsvarar omkring 4 360 kronor. Arbetslösheten är uppe i 11,9 procent och korruptionen är utbredd. President- och lokalvalen präglades av en klandervärd organisering och köp av röster.

Presidentens makt i Bulgarien är i första hand ceremoniell. Men presidenten har också möjlighet att lägga veto mot parlamentsbeslut och kan därmed indirekt påverka politiken.

Läs också blogginlägget “EU:s fattigaste går till val”, som skrevs inför den första valomgången, här.