I morgon söndag hålls första omgången av president – och lokalvalen i Bulgarien. Det är första gången två olika val hålls under samma dag. Passande nog kallas aftonen innan valdagen för “reflektionens dag“. Regeringen avlyser all form av valkampanjande från och med i dag, och i vanlig ordning får inte restauranger sälja alkohol kvällen innan valdagen. Finns det inte värre problem för demokratin än att väljarna blir fulla?

Samtidigt försöker partier köpa utsatta människors röster. Enligt frivilligorganisationen Transparency Internationals bulgariska avdelning kan upp till 12 % av bulgariska väljare tänka sig att sälja sin röst, merparten säger att huvudanledningen är brist på pengar; fattigdomen i Bulgarien är utbredd i hela landet.

En röst kostar motsvarande 230 kr (ca 50 BGN) i större städer, och 140 kr (30 BGN) på landsbygden. Röster köps inte endast med pengar utan bland annat med mat, värme, och låneavskrivningar. Sedan förra valet, 2009, har har andelen potentiella väljare som kan tänka sig att sälja sin röst ökat med 6 %.

Alla partier har varnat befolkningen att inte sälja sina röster. I public service-kanalerna sprids annonser mot röstfusk. Men varför säljs röster överhuvudtaget? Varför skuldbelägga den fattiga delen av befolkningen i stället för att göra rent i de egna leden – i partierna själva?

Det konservativa regeringspartiets (GERB) presidentkandidat Rosen Plevneliev väntas ta hem segern i första omgången. Hans rival socialisternas (BSP) oppositionskandidat Ivailo Kalfin har gjort framsteg de senaste dagarna, rapporterar The Sofia Echo. Även den oberoende kandidaten Meglena Kouneva, Bulgariens första EU-kommissionär (2007-2010, har seglat upp ett ”wild card”. Överraskningsmoment är alltså möjliga. Dessvärre har högerpopulistiska partiet Ataka, som redan sitter i parlamentet, potential att få ökat inflytande i president – och lokalvalen. Den 30 oktober hålls den andra omgången i presidentvalet.

Bulgarien är EU:s fattigaste land, och de ekonomiska problemen är många. Befolkningens frustration över fattigdomen vänds ofta till främlingsfientlighet, exempelvis mot romer. Vem kommer att bekämpa landets fattigdom och korruption? Som Dagens Arena tidigare har rapporterat: Det finns fortfarande inget parti, eller organisation, i Bulgarien som verkligen tar strid för romers villkor.

Att kartlägga demokratiseringsprocessen i Bulgarien är utmanande för EU. Enligt radiostationen BNR finns det flera valobservatörer i Bulgarien, utskickade från Europadomstolen, som kommer att följa valprocessen i olika delar av landet.

Myndigheterna står hjälplösa när det gäller hanteringen av röstfusket. Det slår hårdast mot kommunerna runt om i landet, det är där slaget om rösterna utspelar sig. Hanteringen av problemet är ett test för landets demokrati.

Läs mer om den borgerliga kandidaten Rossen Plevnelievs politiska ambitioner här, och om socialisternas kandidat, Ivailo Kalfins, här.