Vilken påverkan har makthavare över min (och din) integritet och yttrandefrihet på nätet? Fundera gärna på det.

Lagstiftare inom EU vill införa ett centralt filter som är tänkt att skapa ett ”enhetligt och skyddat internet” i hela Europa. Tack EU för att ni tänker på min digitala säkerhet.

Piratpartiets Christian Engström skrev en angelägen debattartikel här på Dagens Arena och kallade förslaget för ”en digital järnridå.” Det går att jämföra förslaget med internetcensuren i Kina, och har mötts av kritik från medborgarrättsgrupper som anser att planerna är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten.

Enligt Hax bildar ACTA-avtalet ett ramverk kring EU:s syn på digitaliseringen. Parlamentets egen legal service ska få larma, och yttra sig före beslut. Läs Farmor Gun som sammanfattar det hela mycket väl.

Den andra nyheten handlar om att Facebook återigen censurerar en bild där människor kysser varandra. Nyligen bad mediejätten om ursäkt. Nu har det hänt igen, och uppenbarligen är kyssar (med tunga) mellan kvinnor inte ok.

Distributionsbolaget TriArt Film meddelade igår att en annonsbild – som används i all kommunikation – från den grekiska filmen ”Attenberg” censurerats av Facebook. Från pressmeddelandet:

En bild på två unga kvinnor som kysser varandra, från kritikerhyllade grekiska filmen Attenberg, accepteras inte av Facebook. En kyssbild mellan man och kvinna i tyska filmen TRE? Inga problem.

Bilden till vänster har godkänts av Facebook. Bilden till höger godkänns inte av Facebook.

Kommer Facebooks pinsamma agerande att skrämma bort företag från att annonsera? Knappast. Öppenhet och yttrandefrihet gäller uppenbarligen i vissa fall, men inte för alla. Tack Facebook för att ni tänker på min digitala säkerhet.

Vad/vem vill Facebook skydda mig från genom att censurera bilden? #fail.

(Bilderna är pressmaterial från distributionsbolaget).