ÄNTLIGEN! Nu har utrikesminister Carl Bildt (M) valt att tala ut om kritiken mot hans styrelseuppdrag i Lundin Petroleum och påståenden om att han kände till möjliga övergrepp mot befolkningen i Ogadenprovinsen.

I en intervju med Veckans Affärer bortförklarar han att han skulle ha fått ta del av en rapport som beskrev övergrepp i Ogadenprovinsen. Det sker på typiskt Bildtmanér – genom att inte alls svara på frågan. Men viktigare: Av reportern får han en fråga om varför han tror att jakten mot honom fortsätter, om han nu är helt oskyldig.

Svaret?

– Svårt att dra allt över en kam. Men bland vissa finns det nästan ett hat mot företagande.

Joråsåatteeh…

På riktigt, var ”ett hat mot företagande” det bästa svaret du kunde komma på, Carl Bildt?

För att vara helt säker på att Carl Bildt verkligen befinner sig i samma verklighet som vi andra, kommer här några förklaringar till varför kritiken fortsätter. Förklaringar som inte är tagna ur fablernas värld:

  • I Etiopien sitter två svenska journalister fängslade, dömda till 11 års fängelse för terrorbrott. Trots att de är etablerade journalister var Bildts första kommentar till fängslandet: “Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område”.
  • I SVT:s program Skavlan påstod Bildt att Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) inte hade några affärer i Etiopien under hans tid i styrelsen för företaget. Det har motbevisats av bland annat Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.
  • Bildt har i EU-nämnden motsatt sig att försöka få EU uttala sitt stöd för de två fängslade journalisterna innan domen.

Det går att utan problem fortsätta att rada upp exempel i samma stil. Sedan Johan och Martin fängslades i juli har otaliga artiklar publicerats som sammantaget borde göra Carl Bildts position som utrikesminister klart ifrågasatt. När drevet mot Socialdemokraterna tacklar av (för den här gången), vore det varmt välkommet om vi kunde rikta fokus mot Bildts fabelvärld.