Rättegångsförhandlingarna avbröts efter en halvtimme och advokaterna har fortfarande inte fått se åtalet. De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye är fängslade i Etiopien och befinner sig i en rättsosäker situation. Inte enbart för att domstolen tycks vilja dra ut på processen, gissningsvis för att statuera exempel.

Utan framför allt för att de två svenska journalisterna tycks vara dömda på förhand.

I en debattartikel skriver Lise Bergh, generalsekreterare Amnesty International Sverige och Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser, att det råder ett klimat av rädsla bland journalister i Etiopien. ”Såväl inhemska och nu också utländska journalister grips och åtalas med hjälp av det antiterrorlagar, många gånger endast på grund av att de gjort sitt legitima jobb.”

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi påstod under sitt besök i Oslo nyligen att en av de två svenskarna också tidigare har gripits i Etiopien. ”Vi varnade honom och släppte honom fri. Andra gången greps han med en terroristorganisation i strid.”

Premiärministerns påstående dementerats av de fängslade journalisternas talespersoner i Sverige. Att Etiopiens premiärminister på det här sättet föregår rättegångsprocessen är allvarligt.

Socialdemokraternas Urban Ahlin kallade kritiken mot Carl Bildt och UD både för ”löst pladder” och ”en löjlig diskussion”. Han uttalade sitt och Socialdemokraternas fulla stöd till utrikesministern Carl Bildt. Detta var en bottennapp och kommer att gå till historien som den dag då de svenska socialdemokraterna helt gick vilse i utrikespolitiken.

Det har skrivits otaliga artiklar, blogginlägg och upprop mot Carl Bilds ohederlighet i frågan om Lundin Petrolium. Ett företag som har gjort det till sin specialitet att gå in i krigshärdar och diktatorer före alla andra för att exploatera olja och gas. Det är ett företag med blod på sina händer.

Reinfeldt är knäpptyst i frågan om de fängslade svenska journalisterna. Han säger inget om Carl Bildts korrupta och för en utrikesminister oacceptabla relationer till oljeindustrin. Reinfeldt tar inte det ansvar som krävs av honom som statsminister. Att Bildt får fortsätta som utrikesminister är ett haveri.

Fallet Johan Persson och Martin Schibbye är en politisk fråga men behandlas som en diplomatisk, med socialdemokraternas 100-procentiga stöd. Den svenska regeringen accepterar ett rättssystem som inte lever upp till internationella konventioner.

Sveriges roll som ett land med en skarp hållning i utrikespolitiska frågor om humanism, demokrati och yttrandefrihet verkar nu med besked höra till en svunnen tid.

Och just nu handlar det inte om politiska ideal utan om att två journalister står inför rätta. Bara för att de gjorde sitt jobb.