Porträttbild på Veronica Palm
Veronica Palm foto: Mattias Vespä

Rörelsefrihet Mammas söta klänningar och pappas stora t-shirt har ersatts av en egen stil. Mina döttrar ska ha samma rätt som jag att bestämma över klädval och kjollängd. Så här är tre enkla råd för en trygg och rolig sommar för alla tjejer.

Jag är en klänningsmänniska, har alltid varit. Svårt att hitta ett mer praktiskt plagg som dessutom kan vara snyggt.

På midsommar vill jag ha blommor, om inte i håret så i alla fall på klänningen. Inte sällan kompletteras den blommiga midsommarklänningen med fleecekofta och mysbyxor, åtminstone framåt kvällen. Så även i år.

När döttrarna var små klädde jag upp dem i likadana eller matchande söta små klänningar till midsommar. Jag gav upp och slutade det året när ena dottern vägrade och istället ville ha sin pappas stora Hammarby-t-shirt som klänning. Nu är de tonåringar och väljer själva.

De är i tidiga tonåren, men de rör sig ganska fritt i huvudstaden, går på utomhuskonserter och Gröna Lund, en dotter åker på språkresa och så den där friheten i att bara vara, hänga runt, vara ute, träffa kompisar.

De har inte längre på sig söta bomullsklänningar som mamma köpt eller pappas stora t-shirt.

Mina döttrar väljer själva hur de ska se ut, vad de vill visa av sin kropp och vilken stil de vill signalera med sina kläder.

Även om jag är stolt över mina coola, starka, tuffa, självständiga döttrar så finns en del oro inför sommaren i att vara tonårsmamma.

Jag vill därför ge tre enkla råd för att mina och alla andra tonårstjejer ska få en rolig och trygg sommar.

För det första: Sluta tafsa. Du har ingen rätt att ta på någon annan människas kropp. Aldrig någonsin är det okej att röra tuttar, rumpa eller mellan benen bara för att du kan och känner dig sugen på det när du står i en kö, på en konsert eller när du bara går förbi.

Det är faktiskt olagligt att kränka en annan människa på det sättet.

För det andra: Sluta vråla. Du kan inte ana den rädsla som väcks när högar av killar tar sig rätten att högljutt kommentera och bedöma förbipasserande tjejers utseende. Nej, hon kan inte »ta det som en komplimang«, hon tar det snarare som hot om sexuellt våld från en samspelt grupp män. Hon krymper och blir rädd.

För det tredje: Sluta våldta. Ett nej är alltid ett nej. Ska det vara så svårt att förstå? Hon kanske vill flirta, hångla, följa med på en promenad i natten. Det betyder inte nödvändigt att hon vill ha fullbordat samlag. När helst ett nej kommer så är det ett nej, en gräns du inte ska gå över.

Efter midsommar så fortsätter jag i bomullsklänningar resten av sommaren, med blommor och utan.

Och så en påminnelse till alla tjejer: Det är aldrig, aldrig, aldrig ditt fel. Aldrig.

Efter midsommar så fortsätter jag i bomullsklänningar resten av sommaren, med blommor och utan.

Och jag vet att de ibland anses för korta för en kvinna i min ålder, men jag gillar korta bomullsklänningar på sommaren.

Det är mitt val, på samma sätt som mina döttrar väljer toppar, kjolar och kortkortbyxor som de gillar.

Jag tänker inte begränsa mina döttrars rätt att välja kläder de gillar och jag tar mig själv rätten att klä mig som jag vill. För det är just min rätt, varje kvinnas rätt, att själv välja längden på sin kjol.

Veronica Palm är S-debattör