Välfärden Allt fler sägs upp inom sjukvården, och regeringen skjuter inte till de pengar som krävs.

Häromdagen satt min syster och väntade på att få läkartid i över sex timmar i Göteborg. När hon väl blev undersökt visade sig att hon hade behövt få akut hjälp och skickades vidare direkt till läkare. Hon kom fram i tid för behandling, men om någon hade undersökt henne tidigare hade hon inte behövt gå igenom ett smärtfyllt ingrepp.

Den väntetiden hon och andra får utstå kommer bara förlängas om regeringen fortsätter dröja med att ge regionerna de pengar de behöver för att personalen ska räcka till. Snart är väntetiden för lång. 

I början på februari sade Ulf Kristersson i TV 4 att regionerna ska få mer pengar. ”Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”. Några dagar senare i en intervju med Corren låtsades han som att detta inte har skett och förnekade vad han sagt.  

Den 27 februari krävde oppositionen svar från regeringen om det där löftet om mer pengar var giltigt eller inte. Den här gången gjordes det som ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott. 

Men till detta har Ulf inte heller gett någon respons. Istället har Ebba Busch läxat upp regionerna genom att säga att det minsann är de själva som måste omprioritera sina budgetar.

Men en omprioritering kommer inte lösa det stora underskottet. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) beräknar regionernas underskott i år till 24 miljarder kronor. Då räcker ingen omprioritering. Varsel kommer att ske. Vården som redan är underbemannad och överbelastad kan inte täcka upp för brist på 24 miljarder kronor. 

Överallt ska det minskas på personal. I Östergötland kom det den 28 februari besked om att över 900 personer kommer att varslas inom sjukvården. I Göteborg ska det sparas in 1,7 miljarder år 2024 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hur detta ska ske kan ingen riktigt svara på. I Sörmland ska personalen minska med 400 personer, i Värmland med 300 anställda.

Även om min syster till slut fick den vård hon behövde är det många fler som inte kommer att få det i tid. Att regeringen inte tar ett beslut kring fler resurser till regionerna gör inget annat än att förvärra den redan pågående krisen. Ta ert ansvar regeringen och se till att inte helt tömma vården på personal.

Sara Razi Ullah, är praktikant på Dagens Arena och går Aftonbladets ledarskrivutbildning.