ledare Under nattens debatt kunde Joe Biden på punkt efter punkt redovisa att Demokraterna har planer och program på de flesta områden, som Vita Huset saknar.

Den stora frågan inför duellen mellan Donald Trump och hans utmanare Joe Biden i natt var om vad presidenten tänker göra de kommande fyra åren om han skulle bli omvald.  Men han verkar inte ha någon plan.
Av debatten framgick till exempel att Vita Huset saknar en genomarbetad strategi för att bekämpa de växande dödstalen i USA i pandemin, annat än att öppna samhället så mycket som möjligt.
Vad vill Trump göra för att hantera de växande klimathoten, annat än att vägra skriva under Parisavtalet?
Inte heller fick vi några besked vad han ska göra istället för sjukförsäkringssystemet Obamacare, som han vill skrota.  Men utan en plan för framtiden om denna och andra viktiga frågor för väljarna kan Trump – i bästa fall – bara mobilisera sina kärnväljare, knappast dra till sig några nya.

Som vanligt var presidenten full av hårresande självberöm.

Positivt i debatten mellan de två i natt var att Trump avstod från att smäda sina motståndare, så som skett på löpande band de senaste veckorna. Antagligen sedan hans rådgivare sagt att det inte skapar något förtroende, utan bara ger signalen att man är illa ute.
Epidemiologen Anthony Fauci som presidenten för några dagar sedan kallade för ”idiot” och en ”katastrof” fick nu några överslätande ord.
En tillgång var också att Trump inte heller avbröt Biden som han gjorde senaste gången de möttes. Så den nya debattordning som gällde i natt kan sägas mot alla odds ha fungerat.
Men som vanligt var presidenten full av hårresande självberöm. Pandemin var förstås på väg bort, fast den i verkligheten växer. För att mota bilden av att han gång på gång kommit med uppmuntrande kommentarer om den växande vit-maktrörelsen sa Trump under debatten att ”jag är den minst rasistiske personen i det här rummet”.

Utmanaren i presidentvalet, Joe Biden, gjorde hyfsat ifrån sig.  Bara vid något tillfälle stakade han sig. På punkt efter punkt under kunde han redovisa att Demokraterna har planer och program på de flesta områden, som Vita Huset saknar. Gång på gång återkom han till att han vill se ett samlat Amerika, ”hopp istället för fruktan” för de fattiga och utsatta, inte den ohyggliga splittring som idag råder.
Inför debatten hade de spekulerats att Trump skulle gå ut hårt med anklagelser om att Joe Biden via sin son Hunter Biden skulle gjort skumma affärer i Ukraina och Kina.  Men frågan bara antyddes av presidenten, kanske för att historien om mailen på sonens laptop inte tål en normal källkritisk granskning.
Vad som saknades under de 90 debattminuterna från Nashville var en granskning av Trumps återkommande lögner om ett utbrett valfusk och att han inte kan garantera att han tänker acceptera ett valnederlag.  Utan ett klargörande av spelreglerna bäddar man för en fruktansvärd oreda med inslag av våld under och efter valdagen den 3 november.