ledare Kommer Donald Trump försvinna från politiken när han lämnar presidentposten? Både riksrätt och möjliga mål kring ekonomiska brott kan riskera hans framtid. Joe Bidens mål att ena nationen blir inte lätt.

Om några timmar lämnar (förhoppningvis) Donald Trump som USAs 45:e president och andra krafter tar över.

Är det en stor förändring eller kommer det vi förknippar med honom i princip att finnas kvar?

Långt innan Trump var USA polariserat. Konspirationsteorier, den tysta acceptansen av rasism och våld, föraktet för vetenskap och kunskap samt hatet mot de etablerade medierna lever säkert vidare i en eller annan form. Men det typiskt trumpska, de tusentals lögnerna, den narcissistiska oberäkneligheten och synen på politiken som en slags dokusåpa är nog svårt för andra att härma.

Vita Huset var inte som TV-programmet The Apprentice, där den blivande presidenten var stjärna med nyckelrepliken ”Du är avskedad”. När Trump krävt absolut lydnad av sina medarbetare inför alla dumheter blir det en lång lista på dem han sparkat, en skrämmande bild av ett omoget ledarskap.

Men kommer Donald Trump verkligen att försvinna ur politiken nu? Avgörande blir behandlingen i senaten av riksrättsåtalet om anstiftan till uppror. Om den republikanske gruppledaren Mitch McConnell, som det ryktas, kan komma att stödja att Trump döms kan det bli början till en större åsiktsflykt bland hans partivänner.

Mot det talar att partiet då riskerar att spricka, för det var ju 74 miljoner amerikaner som i valet gav sin röst på Trump. Men det som gör att fler republikanska senatorer kan komma att stödja en fällande dom är att ytterligare komprometterande detaljer kommer fram kring stormningen av kongressen, om vi får nya högerextrema våldsdåd och om fler storföretag slutar ge penningbidrag till det republikanska partiet.

Poängen med om Trump verkligen fälls är att man då också kan besluta att stoppa hans möjligheter till nya federala uppdrag. En come-back som president 2024 blir då omöjlig.

Gigantiska skattesänkningar, visst. Men annars är Trumps fyra år vid makten framförallt en bild av ett ledarlöst tillstånd.

Skulle Trump klara sig undan riksrätten väntar ändå nya motgångar utanför Vita Huset, en rad processer om möjliga ekonomiska brott kring hans företag. Han har ju på många år inte betalat någon inkomstskatt och sedan han blev president bara 750 dollar om året.

I representanthusets debatt om riksrättsåtalet häromdagen var en del republikaner uppe och skröt om allt Trump uträttat under sina fyra år som president. Gigantiska skattesänkningar, visst. Men annars är Trumps fyra år vid makten framförallt en bild av ett ledarlöst tillstånd.

En pandemi som presidenten medvetet bagatelliserat tills vi idag nått rekord i antal döda. En ekonomi som Trump skröt med tills den på sistone börjat rasa rejält. Det blev aldrig de utlovade nya jobben i bilindustrin och i kolgruvorna.

Nedrustningen av den aktiva klimatpolitiken har betytt gigantiska skogsbränder, främst i Kalifornien, och fler och dödligare tyfoner än tidigare.

Det går inte att som Trump blunda för att det råder en social misär i USA, med fler miljardärer men också mycket större köer till utdelningar av matpaket, ett närmast epidemiskt narkotikamissbruk och ett växande antal vräkningar.

Den nye presidenten Joe Biden får det inte lätt. Han vill ena nationen, men tillträder med kongress och delstatsregeringar inringade av taggtråd och tungt beväpnat nationalgarde, ett USA på många sätt i krig med sig själv.

Att försöka minska klyftorna och på sikt vinna över de trasiga och uppgivna som på många sätt varit Trumps och högerextremismens maktbas, borde därför vara en central fråga för Biden.

Hans förslag häromdagen till nytt coronastödpaket om sammanlagt 1 900 miljarder dollar, med investeringar för nya jobb, 1 400 dollar-checkar till alla, höjd arbetslöshetsersättning och en mer kraftfull vaccinationskampanj, är en bra början.