Bild: stock.XCHNG

Snart är det dags för nedskärningar i kommuner och landsting igen. Vi som var med på 1990-talet minns hur det var. Stålbadet då gällde främst de offentliganställda. Nu skär kommuner och landsting ner på den vård som knappt har återhämtat sig trots att 15 år har gått. Vad tänker regeringen? Att kvinnor som arbetar inom vården ska betala kostnaderna för skattelättnader och oreglerad finansmarkand, igen?

En sak är säker: om tre av fyra undersköterskor försvinner från ett sjukhus kommer det att märkas i vården. Och det kommer att märkas hos de anställda i form av slitningsskador och stressjukdomar. Det är det ingen tvekan om. Skattelättnaderna för hög- och medelinkomsttagarna tillsammans med ökad arbetslöshet har redan hunnit torrlägga kommunernas och landstingens ekonomi. Det är varken överraskande eller nytt att varslen inom vården och omsorgen kommer nu. Men det är definitivt oacceptabelt.

Tidningen Kommunalarbetaren skrev tidigare i veckan att sjukhusen i Västernorrland drabbas av stora besparingar. På Örnsköldsviks sjukhus förväntas tre av fyra undersköterskor förlora jobbet. Även sjukhusen i Sundsvall, Härnösand och Sollefteå drabbas av sparkrav. Bara under årets första två månader varslades 1 800 anställda på landstingen om uppsägning.

Det ser inte bättre ut för kommunanställda. I Norrköping till exempel säger kommunledningen att besparingar behövs. Budgeten ska minskas med 56 miljoner kronor i år och 100 miljoner kronor årligen de kommande tre åren. I Norrköping är det inga varsel men anställningsstopp, skriver SKTF-tidningen.

Sveriges kommuner och landsting vädjar om att regeringen ska gå in med pengar för att undvika varslen. Något som regeringen vägrar att lyssna, vilket inte minst statsminister Fredrik Reinfeldt förtydligade i SVT i tisdags. Och fnansminister Anders Borg älskar att låta som den stränga landsfadern. Vi ska hålla i pengarna, upprepar han om och om igen. Men har hittills har inte kommit med en enda tanke om hur den misär som arbetslöshet skapar ska undvikas. Anders Borg har bekänt sig till feminism. Den svenska arbetsmarknaden är en av de mest könssegregerade. Har han glömt bort att det inom vården och omsorgen arbetar en stor majoritet kvinnor?

Nu uppmanar fackförbundet Kommunal tillsammans med Vårdförbundet och SKTF regeringen att gå in med elva miljarder kronor till kommuner och landsting. Frågan är om Borg och Reinfeldt kommer att lyssna på det. Eller kommer de att titta bort medan de sämst avlönade, kvinnor och invandrade som arbetar inom vården, åter får betala för en kris de inte är ansvariga för?