”Det förefaller att lägstalönerna är ett större problem än vi trott. Det förfaller som att avtalens, Hotell och Restaurang, Handels och Kommunals, lägsta lönenivåer har en menlig effekt.” Så sa finansminister Anders Borg under ett seminarium om Långtidsutredningen i förra veckan. Jag googlar ”menlig”, det visar sig betyda ”skadligt”. Även lagen om anställningsskydd och facken pekades ut som orsaker till den höga arbetslösheten.

För en medlem i Kommunal är lägstalönen 15 685 kronor före skatt. Eftersom nära hälften av kommunalarna i kommun och landsting arbetar deltid blir lönerna ännu lägre i verkligheten. Det är dem med de lägsta lönerna; städerskor, butiksbiträden, undersköterskor och servitriser, som Anders Borg pekar ut som anledningen till att arbetslösheten är fortsatt hög. Borg kom en gång i tiden, när de Nya Moderaterna lanserades, ut som feminist. Att som politiker kalla sig för feminist medför vissa åtaganden. Anders Borg struntar fullständigt i dem när han pekar ut de lågavlönade, en stor majoritet av dem kvinnor och invandrade, som boven på arbetsmarknaden.

Fredrik Reinfeldt sa före jul att alliansen jobbade för jämställdhet bland annat via bonussystem och ”framväxten av en arbetsmarknad där vi kan köpa tjänster”. Just det. Tjänster som för övrigt finansieras även av dem som tjänar lite och som aldrig i sina liv skulle ha råd att köpa de där tjänsterna, men som förväntas utföra dem för ännu lägre löner.

I går släppte LO en rapport om inkomstutvecklingen för makteliten i Sverige mellan åren 1950 och 2009. Enligt den tjänar direktörerna på landets 50 största bolag i genomsnitt 12,2 miljoner kronor. 12,2 miljoner om året motsvarar 41 industriarbetarlöner. Jag är nyfiken på hur många undersköterskor inom offentliga sektorn de där 12,2 miljonerna motsvarar. Hur många butiksbiträden går det egentligen på en manlig direktör?

”Det har aldrig varit så tacksamt att vara hög chef inom näringslivet som under slutet på 2000-talets första decennium”, skriver LO. Och till skillnad från vad Fredrik Reinfeldt säger så har inkomstskillnaderna ökat sedan 2006 i Sverige, enligt samma rapport. Varför ljuger Reinfeldt?

För en vecka sedan kom Rädda Barnens rapport om barnfattigdomen. Elisabeth Dahlin, generaldirektör för organisationen, sa att det borde räknas som ett brott mot barnkonventionen att inte agera för att motverka barnfattigdomen i Sverige. En vecka senare kommer rapporten om att direktörer har inkomster som kan kallas vulgära. Där emellan angriper finansministern Anders Borg dem med lägsta löner för att förstöra för arbetsmarknaden.