Carl-Johan Friman
Anders Borg. Foto:Carl-Johan Friman

Finansminister Anders Borg (M) anklagade under en extrainsatt presskonferens S för att vilja trolla bort arbetslösheten. Magdalena Anderssons kontrade med att fråga vad Borg tycker är en rimlig arbetslöshetsnivå.

Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det förslaget presenterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i invigningstalet till S-kongressen på onsdagen. Under en extrainsatt presskonferens på torsdagen kommenterade finansminister Anders Borg (M) Socialdemokraternas utspel.
– Jag reser frågan kring hur det ska kunna ske. Hur en ökad skattebörda på 30 miljarder ska öka sysselsättningen, hur en höjning av arbetsgivaravgiften ska leda till lägre ungdomsarbetslöshet och hur en utbyggnad av bidragssystem, a-kassa och sjukförsäkring ska leda till att fler mer människor kommer i arbete, sa Anders Borg på presskonferensen.

Anders Borg menade att Socialdemokraternas mål var orealistiska och för högt satta. Han kritiserade även S för att endast inrikta sig på att bekämpa konjunkturarbetslösheten, inte den strukturella arbetslösheten. Borg sade sig också vara orolig för att Socialdemokraterna skulle försöka uppnå arbetslöshetsmålet genom att trolla med statistiken, snarare än att få fler människor i sysselsättning.
– Den största bekymret vi har med den här politiken är att det finns en stor risk att Socialdemokraterna återgår till att driver ut människor från arbetsmarknaden genom en bidragspolitik som inte leder till några jobb, men där man försöker uppnå arbetslöshetsmål genom att tvinga bort människor från arbetsmarknaden genom förtidspensioneringar, plusjobb och sjukskrivningar.

Anders Borg ville inte komma med några svar kring hur regeringen vill matcha Socialdemokraternas mål, utan hänvisade till vårpropositionen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson bemötte Borgs kritik i en pressträff på S-kongressen. Hon återkom ett flertal gånger till att Borg måste konkretisera vad de vill göra för att möta arbetslösheten om de menar att Socialdemokraternas mål är en för hög ambition för Sverige.