ledare När Sverigedemokraterna höll sommarfestival i helgen tycks det ha gett nya problem för Moderaterna. För Jimmie Åkesson återstår å andra sidan ännu att presentera några lösningar för glesbygdens utmaningar.

Vi mot dom-temat var som väntat bärande när Jimmie Åkesson på lördagen adresserade väljarna i sitt sommartal från Slottslängorna i ett soligt Sölvesborg. På platsen låg från senmedeltiden en borg; sen blev den en dansk bastion mot svenska och andra inkräktare från Östersjön, och liksom fordom dags duggade invektiven mot makthavarna i Stockholm.

Men det var inte bara invandrare och migrationspositiva politiker som utmålades som fiender till ”Sverigevännerna” och skyldiga till de växande klyftorna i det svenska samhället den här gången. Åkesson satsade på att lyfta fram motsättningen mellan stad och landsbygd och gick hårdast åt S som han menar är arkitekten bakom det nya ”klassamhälle” som har vuxit fram när glesbygden hamnat på efterkälken.

Talet hölls i anslutning till Sverigedemokraternas årliga Sommarfestival. Budgeten för sommarfestivalen lär enligt Expressen ligga på runt en miljon med en artistbudget på 300.000. Men fortfarande tycks få etablerade musiker vilja synas i SD-sammanhang. Tidigare år har programpunkter med bland andra Black Ingvars och Jan Johansen fått strykas sedan artisterna hoppat av. I år återfanns musikaliska hyllningar till artister som Gyllene Tider, Noice, Elvis Presley och Magnus Uggla på festivalen. På det sättet fick SD alltså kända namn i programmet, utan att dessa var där. Men i år hade SD dessutom lyckats få Tommy Ekman från gamla 80-talsbandet Style att beträda scenen som en hemliga artist.

Man bör också notera att Moderaternas starke man i Sölvesborg, kommunalrådet Paul Andersson, höll tal på SDs sommarfestival.

Utöver detta syntes även Ultima Thule på festivalen där Åkesson i sitt tal gjorde upprepade försök att koppla ihop Socialdemokraterna med nazismen. Anfall är förstås bästa försvar, men här blev det mer än vanligt taffligt och svepande, när Åkesson anklagade S som ensamt parti för att ha ”krupit” för Nazityskland, samt för att fortsätta krypandet för kommunismen (Vänsterpartiet) och islamister (för att Margot Wallström inte tog Irans utrikesminister i hand).

Man bör nog också notera särskilt att Moderaternas starke man i Sölvesborg, kommunalrådet Paul Andersson, höll tal på SDs sommarfestival. Enligt uppgift ska moderaternas partiledning i Stockholm ha varit ovetande därom. Samma vecka som den moderata partiledningen fått hantera turerna kring den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali kom här ännu en påminnelse om att relationen till högerpopulisterna är en svår och komplicerad nöt att knäcka för partiledaren Ulf Kristersson.

Som alla högerpopulister och missnöjespolitiker försöker Åkesson suga upp och dra nytta av det mest aktuella missnöjet.  Nu handlar det om att dra nytta av de reella stora skillnader i välstånd, hälsa och livsmöjligheter som har gett upphov i rörelser som Gula västarna, Bensinupproret eller Brexit-rörelsen. Stefan Löfven lovade i sitt sommartal från värmländska Kristinehamn en radikal omfördelningspolitik med 1,8 miljarder till landsbygden. Sverigedemokraterna har inte några lösningar på glesbygdens utmaningar (förutom att minska invandringen) även om partiet har kapat åt sig många väljare utanför de stora städerna.

Socialdemokraterna har å sin sida varit senfärdiga på detta område.

Lösningen är som alltid att komma med konkreta lösningar på vardagliga problem och medborgerliga krav. Man ska inte behöva flytta för att kunna leva ett bra liv, sa Stefan Löfven i sitt sommartal. Det låter som en fin förhoppning – men det måste också omvandlas från löfte och en allmän viljeinriktning till konkret politik för ökad solidaritet.

Därför måste den rödgröna regeringen göra betydligt mer än att omfördela nålpengar från landets rikaste kommuner.