Vi har de senaste åren sett en tilltagande försämring av förlossningsvården och eftervården av nyfödda barn och deras mammor i Sverige. Kvinnor som ska föda får åka runt mellan sjukhusen – särskilt om det är sommar – för att få en plats att föda på. Nyförlösta kvinnor skickas ibland hem samma dag.

Eftervården kan man kalla för ett mindre haveri. En barnsjuksköterska gör ett hembesök inom en vecka efter att man har kommit hem. Observera: inte en barnmorska. Sönderslitna underliv som gör ont, trauman efter värkarbete och amning som vägrar att komma igång får kvinnor sköta i det tysta och i bästa fall med en partner som är förstående.

Ungefär hundra kvinnor per år väljer att föda barn hemma med hjälp av en barnmorska. Och det märks att det pågår ett lobbyarbete bland anhängarna av hemförlossningar. En av dem är Helena Lindgren som debatterar frågan flitigt. I går skrev hon tillsammans med Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund och Föreningen Föda Hemmas ordförande Ellinor Petersen en debattartikel på DN Debatt. De vill att fler föder hemma och med en förlossningspeng ska alla kvinnor få tillgång till en barnmorska.

Åsikterna om hemförlossningar går isär och det finns i princip inte tillförlitlig information i hur riskerna ser ut för kvinnor som föder hemma och barn som föds hemma. Då blir det lätt att hävda saker som att det inte är en sjukdom att föda. Och visst, att föda är inte en sjukdom, men man får inte undervärdera riskerna med komplikationer. I Sverige är sjukhusen centraliserade och många har väldigt långt till närmaste sjukhus. Några minuter kan vara skillnaden mellan liv och död om en komplikation inträffar mitt under förlossningen.

När anhängarna av hemförlossningar säger att genom att ta reda på riskerna före en förlossning kan man garantera säkra förlossningar i hemmet bortser de från allvarliga riskerna. Som om det exakt går att räkna ut om ett barn har navelsträngen runt halsen.

En avgörande anledning till en del kvinnors skepsis till förlossningsvården handlar just om att den har effektiviserats sönder. Många känner sig otrygga och rädda. Barnmorskorna hinner inte, det är stressigt. Samtidigt ska man komma ihåg att barna- och mödradödligheten i Sverige har historiskt minskats just genom att bygga ut sjukhusvården.

Det känns inte som att det är av en slump att lösningen som levereras nu är förlossningspeng och hemmafödslar. Förlossningspeng kommer att göra så att frågan om säkra förlossningar handlar om rätt sorts val av den enskilda individen och inte om trygg vård för alla. Det födande kvinnor behöver är en utbyggd och trygg förlossningsvård med många barnmorskor på plats.