Regeringen Reinfeldts skötsel av statens affärer börjar blir en pinsam uppvisning i aningslöshet och diskutabel låtgå-mentalitet. FOI-skandalen, Vattenfalls köp av Nuon och misstänkta mutbrott i Telia Soneras regi är tre färska exempel.

Det sistnämnda är en osannolik härva av ljugande direktörer och svassande för en girig diktatorfamilj. Överåklagare Gunnar Stetler utreder bolaget för misstanke om mutbrott och korruption. Samtidigt har advokat Biörn Riese fått i uppdrag av Telia Soneras styrelse att granska ärendet. Hans utredning presenteras nästa vecka.

Redan vintern 2008 skrev Svenska dagbladets Andreas Cervenka om att Telia tecknat avtal med det uzbekiska bolaget Takilant och betalat 200 miljoner kronor för att få tillgång till en 3G-licens i landet. Dessutom visade det sig att detta lilla bolag fått ett guldkantat avtal som ger dem rätt att från 2009 sälja 26 procent i ett gemensamt bolag och därmed få in ytterligare cirka 2 miljarder kronor av svenska statens Telia Sonera.

SvD ställde de rättmätiga frågorna: Vem är det som egentligen tar emot Takilants pengar? Går en del till dikatorfamiljen Karimov? Är det så att svenska skattebetalare indirekt genom Telia Sonera är med och finansierar en av de värsta diktaturregimerna?

Telialedningen hävdade bestämt att det inte fanns några som helst kopplingar till diktaturen. Det har sedan visat sig vara lögn. Uppdrag granskning gick vidare med fallet i höstas och kunde visa tydliga personkopplingar mellan det mystiska företaget Takilant och diktatorns dotter. Den 3 januari i år offentliggjorde åklagare Stetler interna mejl från Teliachefer som tydligt visar att företaget visst kände till att diktatorns dotter är inblandad i affären.

Stockholms tingsrätt har nu beslutat att låta åklagaren frysa 1,8 miljarder kronor av Takilants tillgångar. Redan tidigare har 200 miljoner av det mutmisstänkta bolagets tillgångar frysts på ett konto i Nordea.

Det skakar rejält i Telia-ledningen. Presschefen har lämnat, styrelseordförande har petats och VD Lars Nyberg kommer att lämna. Hans kronprins, affärsområdeschefen Tero Kivisaari är delgiven misstanke om grovt mutbrott.

Så ser det alltså ut i ett av Sveriges största bolag.

Svenska staten är med sina 37 procent av aktierna den absolut största ägaren i Telia Sonera. Frågan är hur mycket statens representant i styrelsen har känt till. Den tidigare finansmarknadsministern, Mats Odell (KD), som var statsråd när affären med Uzbekistan gjordes upp försvarade den då. I dag medger han till SvD att affären aldrig granskades av finansdepartementet.

I sin redogörelse för företag med statligt ägande skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och finansmarknadsminister Peter Norman att ”de statligt ägda bolagen ska vara föredömen”.

Kanske är det dags att ta sina egna ord på allvar?

Det är något ruttet i den reinfeldtska staten.