Det är upprörande att regeringen har en sån hånfull attityd till människor som kämpar i levnadskostnadskrisen.

”Det är bara att bita ihop” säger statsministern. Och finansministern säger, om smygflationen och de skenande matpriserna, att vi borde gå och handla någon annanstans. ”Som konsument får man också jämföra, var ska man handla? Finns det handlare eller butiker som höjer i onödan?”

Men det är framförallt oviljan att agera, den totala handlingsförlamningen, som är ett hån. Mot dem som tvingas sälja bilen för att ha råd med hyran. Mot dem som måste avbryta kvällskursen för att de inte har råd med busskort. Mot alla barn som somnar hungriga.

För regeringen kan välja att agera, om den vill.

Fyra av Sveriges största och äldsta folkrörelser har presenterat en konkret handlingsplan mot barnfattigdom.

Kraven är enkla, och genomförbara.

Höj barnbidraget.

Höj bostadsbidraget.

Se till att alla skolor erbjuder skolfrukost.

Gör kollektivtrafiken gratis för barn, så att ingen unge behöver avstå från fotbollsträningen eller dansen för de inte har råd med busskort.

Men det är regeringen som skapat levnadskostnadskrisen

Andra gör redan det dom kan. LO:s avtalskrav är ansvarsfulla: LO-förbunden kräver ett löneutrymme på bara 4,4 procent, trots inflationen.

Hyresgästföreningen har tagit ansvar genom att framgångsrikt försvara Sveriges hyresförhandlingsmodell. Om vi hade haft marknadshyror idag hade det eldat på inflationen, och dessutom skapat en våg av vräkningar.

Civilsamhället har klivit in där samhället inte mäktat med.

Röda Korsets ungdomsförbund serverar skolfrukost

Majblomman hjälpte 25 000 barn förra året, många gånger med det mest grundläggande, som vinterkläder.

Det är inte regeringen som har skapat inflationen. Den är ett resultat av flaskhalsar efter pandemin, och kriget i Europa.

Men det är regeringen som skapat levnadskostnadskrisen.

Röda Korset, Rädda Barnen, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterade sin handlingsplan på en stor konferens på Kulturhuset i Stockholm. Kulturhuset ligger bokstavligt talat i samma kvarter som regeringskansliet. Ändå var inga partiledare från varken regeringspartierna eller SD där.

Kanske för att de vet med sig att det är sant, det som Magdalena Andersson påpekade, att regeringen faktiskt för en politik som kommer att förvärra barnfattigdomen.

Som att vräka lillasyster när storebror hamnat i kriminalitet.

Som att införa ett ”bidragstak” som skulle permanenta fattigdomen. ”Det är en moralisk fråga” menar finansministern. Vilket hån.