Om Stefan Löfven menar allvar med att vi måste hindra antidemokratiska idéer att få fotfäste, kan ett tydligt politiskt steg vara att fördöma och dra sig ur den europeiska skamfläck som Mos Maiorum är.

Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring den 3 oktober att Sverige ska verka för att hela EU tar ett större ansvar för flyktingmottagandet. Dessutom ska vi verka för att få fram fler lagliga vägar in i Europa.

Exakt tio dagar senare tiger statsministern när Europa inte bara täpper igen varenda springa i det europeiska fortets murar, utan Sverige också deltar i jakten på flyende människor.

Den samordnade polisiära EU-insatsen Mos Maiorum syftar officiellt till att samla information om resvägar in i Europa och vilka som organiserar resorna. Officiellt ska operationen inte gå ut på att gripa och avvisa människor som befinner sig i Europa utan uppehållstillstånd.

Mellan den 13 och 26 oktober ska polisen hitta och fråga ut människor med det officiella syftet att minska den organiserade illegala invandringen och att kartlägga flyktvägarna in i Europa. Inofficiellt ser det ut som ett inhumant jagande av människor i nöd. Ett ställningstagande och särskiljande av ett vi och de.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman är i radions Studio Ett tydlig med att det är självklart att Sverige ska delta i en operation som Mos Maiorum. Vi har EU-gemensamma yttre gränser och ska därför hjälpas åt med att avvisa dem som inte har rätt att vistas innanför gränserna, säger han. Kortfattat: De som är i Sverige illegalt och utan asylskäl, ska inte vara här.

Sverige bär fortfarande spår efter REVA-insatsen från 2013 när det uppenbarades att polisen arbetade efter rasprofilerade id-kontroller. Den nationella självbilden av ett rättssäkert och jämlikt land föll pladask och har fortfarande inte rest sig.

Under REVA-debatten fördömdes den borgerliga regeringen högljutt. Bortsett från Anders Ygemans förtydligande om Sveriges, enligt honom okontroversiella, deltagande tiger den rödgröna regeringen. Det är illa för en regering vars politiska grundpelare är frihet, jämlikhet och solidaritet.

Det krävs mod att följa sina ideal. Det krävs mod att praktisera sin ideologi. Det krävs kanske en påminnelse om vad den nuvarande regeringen stolt förkunnade under regeringsförklaringen.

Herr Statsminister, du sa ”Vårt land ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen”. Visa det. Visa resten av Europa att det är ovärdigt att jaga människor på flykt.

Herr Statsminister, du sa ”Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck”. Visa det. Visa hur man tar emot flyktingar istället för att förfölja dem.

Herr Statsminister, du sa ”Sverige ska vara en stark röst i världen för frihet, fred, mänskliga rättigheter och solidaritet”. Visa det. Visa hur en human migrationspolitik kan manifesteras i öppna dörrar till ett nytt hemland. Ingen flyr om det inte är nödvändigt, glöm inte det.

Om regeringen menar allvar med att vi måste hindra antidemokratiska idéer att få fotfäste, kan ett tydligt politiskt steg vara att dra sig ur den europeiska skamfläck som Mos Maiorum är.