Rysslands president Vladimir Putin har skapat sitt eget största hot i Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. 

I helgen var det ett år sedan den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov dödades på öppen gata. Hans efterträdare är i dag svaga och demoraliserade. Skotten mot Nemtsov var skott mot vad som återstod av den ryska demokratin, och skadan verkar irreparabel.

För en svensk är det svårt förstå exakt hur provocerande mordet på Nemtsov ter sig för många ryssar. Bara för en vecka sedan åkte jag förbi Mosvkoretskij-bron där attentatet ägde rum – den ligger kusligt nära Kreml, imperiets hjärta – faktiskt bara ett stenkast därifrån. Det symboliska värdet kan knappast underskattas. Tänk er att ett politiskt mord skulle begås mitt på gatan utanför Rosenbad.

Nyligen presenterade Ilja Jasjin, ledare för oppositionspartiet RPR-Parnas Moskva-avdelning, rapporten »Ett hot mot landets säkerhet« om Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Den visar i vilken hög utsträckning Tjetjeniens starke man är inblandat i de korruptionshärvor, brott mot mänskliga rättigheter och brutala politiska förföljelser och avrättningar som äger rum i dagens Ryssland. Putins handgångne man är en maktfaktor att räkna med – eller som rapporten säger: en utmaning mot rysk suveränitet.

För numera råder det inte längre någon tvekan om att attentatet mot Nemtsov bör knytas till den tjetjenska ledningen. Tidningen Novaja Gazeta som kartlagt mordet menar att beställningen lades ut på konkurrerande tjetjenska grupper redan i augusti 2014 – den som hann först skulle få 15 miljoner rubel i belöning. Novaja Gazeta beskriver också hur dessa grupperingar, som ofta står på Kadyrovs lönelista, upprätthåller en ständig närvaro i Moskva där de ägnar sig åt mord, terror och utpressning i ekonomiskt syfte.

Det verkar med andra ord som om president Putin har skapat ett problem som blir allt svårare att lösa. Dagens Tjetjenien är en kvasi-muslimsk del av den ryska federationen som öppet trotsar det ryska regelverket, och vars band till Kreml främst utgörs av den generösa finansiering Kadyrov tar emot för att kväsa militanta separatister i Tjetjenien.

Frågan är vad som kan hända om Kadyrov väljer att rikta det vapen, som hans upprustade, islamistiska stat har blivit, mot Kreml? I dagsläget styr han över en egen armé bestående av 20 000 topptränade soldater – de mest stridsdugliga i hela Ryssland.

Det stora hotet mot Putins regim kanske inte ligger i försvagningen av den ryska ekonomin (även om George Soros förutspår statsbankrutt 2017), utan i en potentiell statskupp. Det är i alla fall vad Ilja Jasjin och hans partikamrater tycks mena.