Regeringen kritiserar myndigheterna, men har själv satt upp det siffermål för att pressa ned sjukdagarna som har lett till att sjuka tvingas söka jobb. Det här borde du prata om på din dejt i helgen!

Jag har ett tips till alla er som ska på parmiddag eller en första dejt i helgen. Det perfekta samtalsämnet efter att frågorna om jobb och påskplaner är avklarade. Rysslands påverkansoperationer är för krångligt och tekniskt för en middag, det riskerar att bli en föreläsning från din sida.

Valåret i Sverige är också riskabelt. Din dejt kanske ser ut som en vänsterhippie men är egentligen folkpartist och plötsligt blir ni osams om Nato.

Nej, prata istället om Försäkringskassan.

Nästan alla har en berättelse om någon de känner. En mamma som är svårt sjuk enligt läkarna, men nu tvingas söka socialbidrag. En kusin som efter bilolyckan har fem läkarintyg på att hen inte kan arbeta, men Försäkringskassan avslog ändå ansökan om sjukpenning.

När min vän blev allvarligt sjuk prisade vi att Alliansen inte sitter vid makten längre. Tur att det är nya tider nu, sa vi till varandra. Tur att stupstocken, omänskligheten och utförsäkringarna har försvunnit. Vi hade fel.

Pernilla Kling är fastighetsskötaren som går med hjälp av en rullator. Hon har artros och smärtor efter en dubbel höftprotesoperation, rapporterar Fastighetsfolket. När Pernilla ska städa trappor tar hon stöd mot moppskaftet och trappräcket. Enligt Försäkringskassan är hon fullt arbetsför och får därför ingen sjukpenning.

Helena Lundqvist har svårt att gå, stå och sitta. Hon kan ligga ner, men även då är smärtan så stark att hon har svårt att koncentrera sig. Hennes läkare har intygat att hon inte klarar av något arbete. Vad Försäkringskassan kom fram till? Avslag. Hon ska vända sig till Arbetsförmedlingen och hitta ett arbete. »Det spelar ingen roll vad jag som läkare skriver«, sa läkaren till Expressen. Det blir ändå alltid avslag.

Sedan 2014 har antalet personer som går från att vara sjukskrivna till arbetssökande ökat med 450 procent, enligt Sveriges Radio. Statistiken låter fantastisk. Det är upplagt för en framgångsrik presskonferens där ministrar och myndigheter berättar om den stora succén.

Men bakom statistiken döljer sig något annat.

Sjuka kritiserar regeringen, regeringen kritiserar myndigheterna, myndigheterna kritiserar varandra.

I veckan gick Arbetsförmedlingen ut och larmade om att sjuka människor slussas till dem. Försäkringskassan menar att de kan ta ett »normalt förekommande arbete«, men Arbetsförmedlingen ser att samma människor är för sjuka för att jobba. Statistiken visar alltså inte bara människor som plötsligt har blivit friska och kan jobba. Det är också människor som fått avslag på ansökan om sjukpenning, trots läkares intyg om sjukdom, och istället blir fattiga.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är inte nöjd med detta. Hon sa just så om konflikten mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. »Vi har gett dem goda förutsättningar för samarbete, de måste växla upp och prata med varandra om hur de löser situationen. Jag är inte nöjd«, sa hon till Expressen.

Sjuka kritiserar regeringen, regeringen kritiserar myndigheterna, myndigheterna kritiserar varandra. Regeringen har tillsatt en utredning om begreppet »normalt förekommande arbete«. Gott så. Men ett skäl till de många avslagen är regeringens krav på Försäkringskassan att pressa ner sjukskrivningarna.

Under parmiddagen eller dejten i helgen, prata om Försäkringskassan.

Om hur trygghet också måste gälla sjuka och att Socialdemokraterna borde förstå vilket hot detta är mot dem. De flesta känner någon som fallit offer för de omänskliga reglerna. Dessa kommer minnas det på 1 maj när Socialdemokraternas paroll är »Tillsammans för trygghet«.

Framför allt – de kommer att minnas det på valdagen.

Skulle din dejt säga något i stil med att sjuka bara är ute efter bidrag, då vet du dessutom något annat.

Det blir ingen andra dejt.