Bild: Wikimedia commons

Alliansen skulle styra Sverige med hjälp av piskor och morötter. De skulle belöna de människor som kämpar och arbetar hårt och straffa dem som inte gör det. Men det har visat sig att de mest levererar piskor. Senaste piskan var migrationsminister Tobias Billströms (M) förslag om att ta ifrån invandrare deras medborgarskap om de begår brott. Moderaterna placerar nu invandrarfientlighet i politikens huvudfåra med en rad förslag som går i samma politiska linje som övriga europeiska högern, med Sarkozy och Berlusconi i spetsen.

Hela den borgerliga allinsen har varit duktig på att lägga förslag som går ut på att jaga och straffa medborgarna, vabbande föräldrar exempelvis. För ett år sedan fick Försäkringskassan på regeringens uppdrag lägga miljontalskronor på att försöka hitta fuskande sjukskrivna. Det visade sig sedan att det kostade mer än det smakade. Färre än regeringen och Försäkringskassan trott fuskade.

En annan minister som tror på hårda nypor är skolminister Jan Björklund (FP) som tycks vilja förvandla skolorna till militära kaserner. I oktober förra året skrev han i sitt förslag till ny skollag att "lärarnas disciplinära befogenheter ska ökas och förtydligas". Den nya ordning- och redaskolan kan låta gammaldags och trygg. Då ska vi komma ihåg att den moderna skolan kom till som en reaktion mot idén om disciplin som pedagogik.

För inte så länge sedan föreslog så väl folkpartistiska riksdagsledamöter som kristdemokratiska folkhälsoministern Maria Larsson att gravida kvinnor som dricker för mycket ska tvångsvårdas. Inget fel på att erbjuda hjälp och stöd till människor som har problem med missbruk men att börja prata om tvång som första åtgärd visar på just piskans och inte på morotens politik.

Alliansregeringen lägger fram sina förslag med en ton av svenskt bondförnuft. Samtidigt blir det allt tydligare att alliansens politik går ut på att peka ut grupper som problem och straffa dem som inte passar in. Morötterna har alliansen gett till exempelvis villaägare och bostadsrättsägare i form av rot-avdrag och skattesänkningar för medel- och höginkomsttagare. Något som leder till att viljan att bidra med skattepengar till den allmänna välfärden minskar.

Regeringen skapar en klyfta mellan dem som har pengar och makt och dem som inte har det – och den blir allt djupare för varje dag som går. Dessutom bygger allianspolitiken på att dela upp samhället i ett vi och dem. Den klyftan som regeringen nu skapar kommer att bli omöjlig att få bort om inte den rödgröna oppositionen tar det intellektuella initiativet och erbjuder alternativ till högerregeringens repressaliepolitik.