Ledare Liberalerna försöker reda ut vad Johan Pehrson menade med att SD är en ”brun sörja” och om partiet har bett SD om ursäkt. Men förklaringarna har skapat ny förvirring.

Johan Pehrsons (L) uttalande om att SD är en ”brun sörja” har väckt många frågor. I SVT:s Agenda fick han en möjlighet att klargöra vad han menade. Till sin hjälp hade han Gulan Avci, Liberalernas partisekreterare, och Lina Nordquist, partiets gruppledare i riksdagen.

Johan Pehrsons uttalande i Expressen om brun sörja lyder så här: ”SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja.”

Hur ska detta tolkas? Johan Pehrson medger att han har uttryckt sig exakt så, men att meningen är ryckt ur sitt sammanhang och endast utgör en liten del av en lång föredragning. Hur ser då detta större sammanhang ut som skulle kasta ett nytt ljus över innehållet? Det förklarar tyvärr inte Pehrson.

Alla TV-tittare hörde att det var precis det hon sa bara sekunderna innan

Programledaren Magnus Thorén frågar därför igen om hur uttalandet om den bruna sörjan ska förstås.

Pehrson svarar: ”Nu sprids påståendet att jag hävdar att det är så i dag. Det är att dra det väldigt långt.” Sedan tillfogar Pehrson att det hela handlar om att SD:s ”vitbok visar att det var ett ganska problematiskt läge när de bildades”.

Magnus Thorén inflikar att Pehrsons uttalande inte verkar handla om det förflutna utom om hur partiet ”är” i dag.

”Nej”, svarar Pehrson, ”vitboken visade på att när partiet bildades så gjordes det av personer som hade väldigt, väldigt extrema åsikter och några var till och med påstådda nazister. Men jag var inte med så jag har ingen aning.”

Förvirringen är total. Handlar Pehrsons uttalande om att SD är ”en brun sörja” om partiet i dag eller om partiets förflutna? Pehrsons svar på den frågan är alltså att SD:s vitbok handlar om hur partiet ”var” när det bildades. Dessutom lägger han till att han själv inte var med och därför inte har en aning.

Inte blir det tydligare när reportern Mari Forssblad frågar Gulan Avci om Liberalerna har bett SD om ursäkt. Avci svarar: ”Vi kommer aldrig att ursäkta oss.”

Forssblad upprepar: ”Ni kommer aldrig att ursäkta er.” Avci svarar: ”Nej, det sa jag inte.” Förvirringen är återigen total. Alla TV-tittare hörde att det var precis det hon sa bara sekunderna innan. Avci försöker förklara hur detta går ihop: ”Vi ursäktar oss aldrig för att vi är liberaler.” Det må vara sant, men det var inte det som frågan gällde, utan huruvida Liberalerna givit en ursäkt till SD.

Även gruppledaren Lina Nordquist ger sig in i samtalet och säger att det tyvärr är mycket som partiet måste ”tugga i sig”. Oklart dock om den bruna sörjan ingår i det som hon hänvisar till. Det går dessvärre inte att avgöra, ty så precis är inte Nordquist.