"Är Fredrik Reinfeldt en hållningslös vingelpetter?" frågade sig statsvetaren Erik Åsard när de nya moderaterna var nya. Reinfeldts oförmåga att hålla fast vid en position diskuterades livligt och åsikterna gick isär. Med facit i hand kan vi nu konstatera att även om de allra flesta sagor börjar med orden "det var en gång", finns det även de som börjar med orden "när alliansen vinner valet…"

Fastighetsskatten skulle avskaffas. Förslag presenterades och drogs tillbaka i svindlande tempo. Statsministern tyckte än det ena än det andra gällande reavinstskatten och det hela slutade med att skattebördan bara omfördelades från exklusiva villor till vanliga villor. Utnämningspolitiken har inte alls reformerats i enlighet med vallöftena och vi får inte heller glömma turerna kring den obligatoriska a-kassan.

Flip-flopandet har upphöjts till statskonst. Först skulle ingen långtidssjukskriven kunna få ut mer än 75 procent av lönen även med en privat eller kollektivavtalad tilläggsförsäkring, men Reinfeldt tvärvände trots att han så sent som en vecka tidigare med emfas hävdat att han aldrig skulle ändra sig

I fredags backade regeringen åter. Den här gången gäller det de nya sjukskrivningsreglerna. Utförsäkrade ska inte behöva söka socialbidrag och sjukpenningen ska förbli 80 procent, utan tidsgräns, för de allra sjukaste. Efter att Cristina Husmark Pehrsson backat backar även Mats Odell. De allmännyttiga företagen ska förmodligen inte säljas ut fullständigt.

Regeringen är, enligt grundlagen, skyldig att ta in synpunkter innan förslag skickas till riksdagen. Grundregeln är en remisstid på minst tre månader. Sedan valet har finansdepartementet skickat ut 28 förslag på remiss. Bara fem av dem hade tre månaders remisstid. För socialdepartementet är motsvarande siffra 13 av 41. Så mycket för alla fagra ord om att regeringen lyssnar. Regeringen lyssnar inte. Regeringen föredrar att tänja på grundlagen för att kunna hafsa fram sitt systemskifte. Blir kritiken öronbedövande är det bara att backa med ett ojsan och ett hoppsan.

 Precis som Björn Elmbrant konstaterat liknar Anders Borg uppfinnaren i tv-satiren Lorry, som gång på gång tvingas medge: "Tänkte inte på det." Moderaternas nya slogan "Välkommen till verkligheten" är i sanning passande.

Naturligtvis är det bra att borgarna backar från flera av sina mest samhällssplittrande förslag. Men regeringsodugligheten är oroväckande.

"Flip, flop, flip, flop, flip, flop" är inte ljudet man vill höra från Rosenbad samtidigt som den ekonomiska krisen blåser in över Atlanten.