Alla skatteparadis i världen borde ”utrotas”. Det förklarade den franska presidenten François Hollande vid en presskonferens i onsdags.

Hans stridslystnad beror främst på att han är illa ute. I förra veckan erkände hans budgetminister Jérôme Cahuzac vad han tidigare förnekat. Att han dolt 600 000 euro på ett bankkonto i Schweiz, vad som kan vara mutor från läkemedelsindustrin.

Uttalanden med stora gester som Hollandes är inte ovanliga. Men i frågan om att bekämpa skatteflykt har det länge varit mycket snack och lite verkstad.

Det som gjort att många politiker ändå har fortsatt att se mellan fingrarna har varit tanken att det egna landets företag nog måste betala så lite skatt som möjligt för att klara en hård global konkurrens.

Nu går det av flera skäl inte längre att blunda för omoralen. Dels för att skuldtyngda regeringar i dag är i akut behov av de skatteintäkter som de har rätt till. EU:s hårda diktat som nyligen utfärdades till de cypriotiska bankerna har också gjort andra skatteparadis nervösa. Luxemburg har till exempel plötsligt lovat att lätta på banksekretessen.

Men det ser också ut som ett helt nytt läge, eftersom skattesmitare och deras medhjälpare framöver kommer att exponeras mycket mer i offentlighetens obarmhärtiga ljus. Detta bland annat som en följd av det internationella journalistiska grävprojektet ICIJ:s avslöjanden.

Ur ett enormt material på 2,5 miljoner datafiler publicerar i dag tidningen Fokus detaljer om den svenske affärsmannen Hans Thulin som länge gömt pengar på Cook Island i Söderhavet.

Thulin var en av de affärsmän som på 1980-talet levde högt på fastigheter som sedan belånades för att köpa nya. När fastighetsbubblan sprack flydde han landet. Med sin förmögenhet placerad i skatteparadis, fortsatte han att spekulera i gamla racerbilar och konst.

Men i januari i år hände något märkligt. Kronofogden som under 16 års tid har jagat Thulin för en skuld på 179 miljoner kr upphörde med det. Har Thulin gjort upp i godo? Ingen som vet. Men denne ekonomiske flykting kan vara en av de allt fler som insett att de när som helst kan avslöjas, att antalet skrymslen att gömma pengar successivt minskar och att det är skönt att komma hem.

Thulin är bara ett av många tusen namn som har dykt upp i ICIJ:s skatteläcka.  Det uppskattas att motsvarande 140 000 miljarder svenska kronor finns gömda i skatteparadis.

Det finns alltså mycket att förklara. Både för bankerna, som förutom att ha skapat finansbubblor, manipulerat räntorna och lurat småsparare, också tjänat grova pengar på att flytta förmögenheter till skatteparadis, men också för de politiker som låtit storsvindlarna härja.