Chefred Ett märkligt år närmar sig sitt slut, och allt kan nu bara bli bättre. Även för Dagens Arena har 2020 varit tufft, och chefredaktör Jonas Nordling är tacksam för det engagemang som läsarna och lyssnarna visat. Utan er hade vi inte tagit oss genom detta.

Jag har precis samlat min familj inför julens helger. Mina barn, min fru och mina föräldrar står alla utomhus på behörigt avstånd och slänger påsar med gåvor till varandra. Regnet öser ner. Efter några minuter tar vi avsked och hoppar in i bilen. När vi vinkat adjö ser vi genom bakrutan hur min mor och far går in i sitt bostadshus. Vi kommer inte att träffas igen förrän nästa år.

Plötsligt säger min äldsta dotter: ”Det finns ingen i den här bilen som jag tycker mer om än farmor och farfar”. Ingen tar illa vid sig. Det var tvunget att sägas av någon. Vi vet alla att vi fått en försmak av framtida jular. När de kommer vara borta för alltid. Regnet fortsätter falla i mörkret.

Knappast någon unik händelse denna dystra december, då solen dessutom också tycks ha övergivit oss. Men på alla sätt en talande bild av det tragiska året 2020. Och vi tillhör de lyckligt lottade som åtminstone kan se fram mot en gemensam jul nästa år. Alldeles för många har förlorat den chansen under detta år. Och de såren sitter djupt hos alla oss som nu ska kämpa vidare.

Nästa år kan allt bara bli bättre. Med vaccin återkommer framtidshopp, sol och glädje. Men förhoppningsvis också en värdig debatt om alla tillkortakommanden som präglat samhället under denna pandemi. Vi behöver en diskussion där syndabocken uteblir. Oavsett om det är en rödgrön regering, blåa regioner, NPM eller privatiserade vårdtjänster. Summan av våra misslyckanden ligger i kombinationen av allt detta, och kommer vara komplex att reda ut. Men likväl måste det ske, och det enda som då inte behövs är några som endast vill peka finger. Det är inte så hållbara samhällen byggs.

För oss på Dagens Arena har 2020 varit ansträngande på många plan. I märkliga tider som dessa spelar journalistiken en mycket viktig roll och intresset för vårt arbete har varit stort. Trots mycket begränsade resurser har vi försökt att möta det alltmer växande suget hos alla er som följer oss. Jag hoppas att det har märkts att vi gett er allt vi kan.

Genom alla de kontakter jag haft med vår publik under året har jag noterat att många tycks tro att vi är en stor redaktion, jämförbar med många av de vi konkurrerar med. En del av mig vill förstås vidmakthålla den illusionen hos er, men sanningen måste ända fram. Vi är en handfull personer som i år jobbat kopiöst för att se till att det varje morgon finns ett läsvärt nyhetsbrev i 25 000 mejlboxar, sju dagar i veckan. Som sett till att vår sajt och poddkanal ständigt erbjuder något som får dig att reflektera.

Detta vill vi fortsätta med även nästa år, så därför går vi ner i tempo några veckor. Under julhelgerna erbjuder vi naturligtvis fortsatt tankeväckande läsning och lyssning, men i en något mindre omfattning. Vi hoppas att du ska ha förståelse för detta.

Våra dagliga nyhetsbrev återupptas 11 januari. Anmäl dig här så att du inte missar något. Det är kostnadsfritt. Vår journalistik är som bekant gratis för dig som behöver det, och stöttas av dig som kan.

Jag vill därför rikta ett särskilt tack till dig som stöttat oss ekonomiskt under året. Utan dig hade det inte varit möjligt att utlova nya tag i januari. Jag hoppas att du fortsätter att bry dig om att hålla den fria journalistiken levande. Vi tror på att vara beroende av vår publik. Och gå gärna med i Arenagruppens vänner om du verkligen vill visa sympati för vårt arbete.

Ha en fin julhelg, och håll kontakten med alla du bryr dig om. Innan det är för sent.

 

Jonas Nordling
chefredaktör och utgivare