DA:s gästkrönikör Sofie Eriksson och en del av de 25 republikanska män som beslutade om abortförbudet i Alabama.

Söndagskrönikan Det blev ett rungande bifall i Alabamas senat. Totalförbud mot abort. Var sjätte minut dör en kvinna till följd av osäkert borttagande av foster. Konservativa män, och kvinnor, går bokstavligen över lik för sin påstådda kärlek till liv.

25 män röstade i onsdags för ”Human Life Protection Act” som innebär ett totalförbud mot abort. Alabamas guvernör, republikanen Kay Ivey, skrev under lagen redan dagen därpå. Om ett halvår börjar den gälla. Konservativa as är de allihop.

Det bor omkring 2,5 miljoner kvinnor i Alabama. 25 män och en kvinna har nu avskaffat en mänsklig rättighet för miljontals kvinnor.

Straffet för att försöka eller genomföra en abort kan bli högre än för våldtäktsmän. Läkare och annan vårdpersonal kommer riskera mellan 10 och 99 års fängelse för att göra sitt jobb. Säkra aborter är vård och inget annat. Enligt Läkare utan gränser dör en kvinna var sjätte minut till följd av osäker abort. Förbud leder inte till färre, utan till livsfarliga ingrepp. Om det på riktigt hade handlat om att rädda liv skulle abort varit en självklarhet.

Demokraten Linda Coleman-Madison var en av tre kvinnliga senatorer som deltog i omröstningen. Hon förklarade tydligt i debatten att det här inte handlar om något annat än kontroll. Hon påpekade vidare att republikaner vanligtvis vill att staten ska hålla sig borta från människors liv, och fortsatte: “Men nu är ni i min livmoder. Ni ska ut!”.

Det är minst 16 delstater i USA som antagit eller är på väg att anta lagar som inskränker aborträtten, och det går snabbt. I Georgia blev det klart förra veckan att abort ska vara uteslutet så snart det går att höra hjärtslag på fostret. Detta sker alltså normalt kring vecka sex. Många kvinnor vet inte ens om att de är gravida vid den tidpunkten. Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, North Dakota och nu senast Missouri har antagit liknande lagar.

I Europa finns 500 organisationer som vill avskaffa kvinnans rätt till abort.

Alabamas nya lag träder i kraft om först ett halvår. Men sista ordet är inte sagt. Medborgarrättsgrupper kommer med största sannolikhet göra vad de kan för att bekämpa lagen på juridisk väg. Det är också vad abortmotståndarna vill. De hoppas nämligen att frågan ska tas upp till Högsta domstolen, för att störta domslutet “Roe versus Wade” från 1973, där kvinnors rätt till abort i hela USA fastslogs. Striden kan bli att handla om över 160 miljoner kvinnor.

Kvinnoföraktet finns i hela världen. Om en vecka är det EU-val. Socialdemokraterna i EU-parlamentet presenterade i mars en rapport som beskriver hur jämställdheten försämras i unionen.

Malta är abort totalt förbjudet, oavsett orsak till graviditet. Där straffas både kvinnan och utföraren med fängelse. Kvinnorna i Polen får enbart göra abort om graviditeten är livshotande, en följd av våldtäkt eller om fostret har betydande skador. I Italien vägrar omkring 70 procent av läkarna att genomföra en abort.

Grundläggande sex- och samlevnadskunskap i skolan saknas helt i Kroatien, Ungern, Bulgarien, Italien, Litauen, Rumänien, Slovakien och Spanien. Den polska regeringen hindrar tillgången till dagen-efter-piller. På Malta finns inga p-piller överhuvudtaget.

Gubbtrupperna vill liksom inte att folk ska ligga utan att göra barn. Samma män vill inte heller att kvinnor ska kunna försörja sig själva. Vi ska fjättras vid spisen och barnsängen.

Historien är full av maniska män. De säger sig kämpa för en god sak, men gör ondska. Idag säger de sig ”älska” barn för att komma undan med att hata och förtrycka kvinnor.

Här hemma vill SD sänka gränsen för fri abort från 18 veckor till 12. Både SD och KD vill dessutom låta barnmorskor vägra att utföra sitt arbete av ideologiska skäl. I 22 av 28 EU-länder finns redan detta kvinnofientliga avsteg. Det kallas samvetsfrihet, men är givetvis vårdvägran.

Lars Adaktusson, KD:s tidigare EU-parlamentariker, har vid ett flertal tillfällen frotterat sig med amerikanska aborthatare. Ebba Busch Thor sa när hon tillträdde 2015 att hon har en nollvision mot aborter. Så som en annan har nollvision om dödsfall i arbetet eller på vägarna, har hon om aborter. Som Johanna Frändén skrev tidigare i veckan på Aftonbladet: Alla aborttal är för höga för Ebba Busch Thor. Hon ska inte längre komma undan som någon fräsch influencer-kompis. KD är inget fräscht parti.

Vad som pågår är ett tusenårigt krig om kontrollen av kvinnokroppen. Vår frihet och rätt till oss själva har alltid varit på nåder av män. Så även nu. Visst finns ett gäng konservativa kvinnor som gör vad de kan för att få vara med i förtryckargänget, men det är mest gubbar.

Runtom i Europa finns omkring 500 organisationer som vill avskaffa kvinnans rätt till abort. Dessa konservativa ormar har en vidrig besatthet av kvinnors kroppar. De tror att vi blir vilda om vi inte tämjs.

På fredag är det 100 år sedan kvinnokampen i Sverige vann rösträtten. Den 26 maj kan vi använda den. Konservativa partigrupper ska inte växa. Du ska göra vad du kan för att kvinnohatet krymper i EU-parlamentet. Kampen är verklig.

De är rädda för oss. Låt oss vara vilda.