Pedro Urruchurtu Noselli Anders Rehnberg, Anton Johansson Olle Johnsson,

DEBATT Sverige bör sätta ner foten och genom EU stödja sanktioner mot Venezuela och stoppa bistånd till länder som ställer sig bakom Maduros regim, skriver representanter för Liberala ungdomsförbundet. 

Presidentvalet i Venezuela, som hölls i helgen är ytterligare ett bevis på den venezolanska presidentens försök att montera ner demokratin i landet. Socialistregimens vanstyre har försatt landet i en svår ekonomisk och humanitär kris. Under senare år har våldet eskalerat, förtrycket förvärrats och tusentals svultit till döds.

Efter parlamentsvalet 2015 fanns det hopp bland den segrande oppositionen. Hopp om att det då 17 år långa socialiststyret snart skulle komma till ända. Landet var redan i ett uselt skick, men hade en chans att sakta återhämta sig.

Tyvärr svarade den venezolanska regimen med att omkonstruera det politiska systemet till sin egen fördel. Inför valet deklarerade President Nikolàs Maduro öppet att lojala väljare skulle belönas och under söndagen kom också rapporter om ”red spots” där väljare mottog pengar för att rösta “rätt”.

Venezuela har enorma naturresurser och möjligheter att vara ett rikt land. Trots det befinner sig landet på ruinens brand. Amnesty och andra vittnar om en humanitär katastrof där 1 miljon barn inte längre kan gå till skolan, där varken toalettpapper eller mediciner är tillgängliga och hyllorna i matvarubutikerna gapar tomma. Människor dör på grund av svältkatastrofen, men också till följd av regimens våld mot oliktänkande. Inte minst i samband med de demonstrationer som ägde rum 2017.

Sverige måste bli en tydligare röst för Venezuelas frihet. Låt inte Maduro komma undan.

Venezuela är i desperat behov av förändring, något som just nu hindras av den sittande regimen. Det är uppenbart att Maduro bryr sig mer om sin egen makt än om folkets överlevnad.

Helgens »val« var inget val och borde inte erkännas av något land. Istället måste omvärlden lyssna på det venezuelanska folkets rop på hjälp, öka det humanitära stödet, stötta oppositionen och sätta press på landets allt mer illegitima regering.

EU måste vara beredda till hårda sanktioner, och här behöver Sverige vara drivande.

Det är bra att den svenska regeringen uttryckt kritik mot regimen, men dessa ord blir mindre värda när vi samtidigt skänker pengar till Bolivia och Kuba vars regeringar aktivt stödjer regimen i Venezuela. Detta måste upphöra, och Sverige måste bli en tydligare röst för Venezuelas frihet. Låt inte Maduro komma undan.

Anders Rehnberg,
EU -och utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Anton Johansson
Utikespolitisk talesperson, Liberala Studenter

Olle Johnsson,
Internationell sekreterare, Liberala ungdomsförbundet

Pedro Urruchurtu Noselli

National Coordinator of Political Training Vente Venezuela